Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) werkt aan de concretisering van het Nationaal Onderwijs Beleidsplan Suriname (NOBS 2024-2031).
In dit kader hebben de directoraten Algemeen Vormend Onderwijs, Beroepsonderwijs en Hoger Onderwijs op 4, 6 en 11 maart overlegd over de beleidsprioriteiten en concrete stappen geformuleerd om de doelstellingen te realiseren. De reeks bijeenkomsten werd op dinsdag 11 maart afgesloten in de Ballroom van het Lalla Rookh-gebouw.
Sinds de goedkeuring van het NOBS in september 2024 zijn diverse beleidsprioriteiten vastgesteld en zijn er interventies gestart om de beoogde onderwijshervormingen te verwezenlijken. De recente besprekingen boden ruimte om de voortgang te delen en praktische uitvoeringsmaatregelen verder uit te werken. De vastgestelde prioriteiten vloeien voort uit een breed gedragen onderwijscongres in oktober 2023, waaraan verschillende belanghebbenden hun bijdrage leverden.
Drie speerpunten voor basisonderwijs
Directeur Helima Poese van Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) benadrukt drie kernpunten: professionalisering, leeromgeving en ouderbetrokkenheid. “We zetten in op de ontwikkeling van leerkrachten en schoolleiders, zodat zij kwalitatief sterk en leerlinggericht onderwijs kunnen bieden”, stelt Poese. Daarnaast wordt gewerkt aan het verbeteren van de leeromgeving, zowel fysiek als pedagogisch, en het versterken van de betrokkenheid van ouders bij het leerproces van hun kinderen. Ook zal extra aandacht uitgaan naar onderwijsinfrastructuur in afgelegen gebieden, waar toegang tot goed onderwijs en digitale middelen nog beperkt is. Meertaligheid en de bijscholing van leerkrachten om les te kunnen geven in diverse contexten maken eveneens deel uit van het beleid.
Robby Holband, directeur Beroepsonderwijs, wijst op het belang van een positiever imago voor het beroepsonderwijs en de noodzaak om dit onderwijstype als gelijkwaardig aan algemeen vormend onderwijs te positioneren. “We zetten in op een versterking van het beroepsonderwijs en een nauwere samenwerking met het bedrijfsleven, zodat opleidingen beter aansluiten op de arbeidsmarkt”, aldus Holband. Daarnaast wordt gewerkt aan versnelde opleidingstrajecten om het tekort aan vaktechnische leerkrachten aan te pakken en zo de kwaliteit van het beroepsonderwijs te waarborgen.
Kwaliteitsverbetering in het hoger onderwijs
Nasiah Hassankhan, waarnemend directeur Hoger en Wetenschappelijk Onderwijs, licht toe dat het directoraat zich richt op verbeterde toegankelijkheid en kwaliteitsbewaking van het hoger onderwijs. De Wet NOVA (Nationaal Orgaan Voor Accreditatie) speelt hierin een sleutelrol door de accreditatie en kwaliteitszorg van opleidingen te reguleren. Dit waarborgt dat onderwijsinstellingen voldoen aan vastgestelde normen. Daarnaast wordt onderzocht hoe hoger onderwijs decentraal kan worden aangeboden, met name voor studenten in het binnenland, die nu vaak naar Paramaribo moeten reizen. De beperkte digitale infrastructuur vormt hierbij een uitdaging, waarvoor naar duurzame oplossingen wordt gezocht. Met deze inspanningen zet het ministerie stappen richting een verbeterd en toegankelijk onderwijssysteem in Suriname.