De Verenigde Staten en Canada lijken opnieuw verwikkeld in een handelsoorlog nadat voormalig president Donald Trump op dinsdag aankondigde een extra invoertarief van 25% op Canadees staal en aluminium te heffen, waardoor het totale tarief op 50% zou komen te liggen. Dit besluit werd enkele uren later echter teruggedraaid na gesprekken tussen de Amerikaanse minister van Handel en de premier van Ontario.
Trump kondigde de tariefsverhoging aan via sociale media, waarin hij Canada een van de “hoogst tarifeerde landen ter wereld” noemde. De maatregel zou op woensdagochtend 12 maart van kracht worden. Kort daarna dreigde Canada op zijn beurt een extra toeslag van 25% op elektriciteitsexport naar de noordoostelijke staten van de VS in te voeren.
In een gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick en de Canadese premier Doug Ford werd later op de dag bekendgemaakt dat beide landen hun voorgenomen maatregelen niet zouden doorzetten. Dit tijdelijke staakt-het-vuren roept echter vragen op over de stabiliteit van de handelsrelatie tussen de twee buurlanden.
Economen waarschuwen dat het wisselende beleid van Trump schadelijk is voor de Amerikaanse industrie en de financiële markten. “De onvoorspelbare handelspolitiek maakt bedrijfsplanning onmogelijk en zet de economie onder druk”, aldus Douglas Holtz-Eakin, een conservatieve econoom en voormalig adviseur van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain.
Volgens Jason Furman, economisch adviseur onder voormalig president Barack Obama, is Canada historisch gezien nauwelijks agressief geweest in zijn tariefbeleid ten opzichte van de VS. “Elke escalatie van deze handelsoorlog betekent dat de VS zichzelf niet alleen in de voet schiet, maar nu ook in de arm”, aldus Furman.
Trump heeft eerder handelsrelaties met Canada bekritiseerd, ondanks dat hij in 2020 zelf de United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) ondertekende, de opvolger van NAFTA. Destijds prees hij het verdrag als een compleet nieuw spel voor de Amerikaanse economie, maar inmiddels noemt hij het een slechte deal.
Critici wijzen erop dat de Amerikaanse consument uiteindelijk de rekening betaalt voor Trumps handelspolitiek. “Invoerheffingen zijn geen belastingen die door het exporterende land worden betaald, zoals Trump beweert. Het zijn kosten die Amerikaanse bedrijven en consumenten dragen”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis onder president Joe Biden.
Hoewel de nieuwste escalatie voorlopig lijkt te zijn afgewend, blijft het onduidelijk hoe lang de handelsspanningen tussen de VS en Canada zullen aanhouden.
Bron: HuffPost