Namens de Surinaamse Overheid en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie/Wereldgezondheidsorganisatie (PAHO/WHO) voert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een Intra Action Review (IAR) uit voor de COVID-19 pandemie.
Het RIVM is een onderzoeksinstituut in Nederland dat opereert onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en heeft als missie het bevorderen van de volksgezondheid en een veilige en duurzame leefomgeving door middel van onderzoek, monitoring en beleidsadviezen.
Een Intra Action Review (IAR) is een gefaciliteerde discussie om na te denken over acties die zijn ondernomen als reactie op de Covid-19-pandemie, lacunes en geleerde lessen te identificeren en aanbevelingen voor te stellen om de reacties op toekomstige pandemieën te versterken. Een IAR is belangrijk omdat het een kans biedt om de huidige responsmaatregelen te evalueren, te leren van de acties die tijdens de pandemie zijn ondernomen, functionele knelpunten te identificeren en de paraatheids- en responssystemen voor toekomstige uitbraken te verbeteren.
De Covid-pandemie heeft wereldwijd uitdagingen gecreëerd op het gebied van responscapaciteit, infrastructuur, middelen en financiering, met name voor kleine landen zoals Suriname met economische problemen en beperkte infrastructuur, die een op maat gemaakte responsbenadering hebben aangenomen. Omdat de Surinaamse overheid de ambitie heeft om het publieke zorgstelsel te vernieuwen en te versterken, heeft zij PAHO verzocht deze COVID-19 IAR in te voeren om hun publieke zorgstelsel te versterken, waarbij het RIVM de evaluatie in het Nederlands ondersteunt.
De methodologie van het IAR is gebaseerd op de methodologie van de WHO, die zich richt op 10 “pijlers” (focusgebieden) die relevant zijn in de context van de Covid-19-respons. In afstemming met het ministerie van Volksgezondheid is een aantal van deze aandachtsgebieden geselecteerd voor herziening. Deze selectie is gemaakt op basis van gepercipieerde relevantie en om de lasten voor het lokale bestuur zoveel mogelijk te beperken.
Samen met het ministerie is geïnventariseerd welke stakeholders belangrijk zijn om mee te doen aan deze reviews. Deze worden vervolgens uitgenodigd voor interviews en/of focusgroepsessies om gezamenlijk de betrokken problemen te bespreken en te analyseren, sterke en zwakke elementen te identificeren om concreet advies te geven om de toekomstige reactie op grote uitbraken of pandemieën te verbeteren.
De geïdentificeerde prioritaire aandachtsgebieden zijn: 1 Coördinatie, planning, financiering en monitoring. 2. Surveillance, epidemiologisch onderzoek, contactonderzoek en het nemen van maatregelen voor de volksgezondheid en de sociale omgeving. 3. Laboratoria en diagnostiek. 4. Operationele ondersteuning en logistiek, en de inkoop en het beheer van middelen en materialen.
De kick-off meeting vond plaats op 20 februari en benadrukte het belang van de IAR in de context van Suriname en wat IAR-deelnemers tijdens deze review kunnen verwachten. De interviews staan gepland voor de laatste twee weken van februari en de voorlopige feedback vindt plaats op 2 maart. Naar verwachting is het eindrapport eind maart beschikbaar.