“Zijn de prijzen gezakt, want ik zal blijven strijden”, waren de eerste woorden van Stephano ‘Pakittow’ Biervliet nadat hij maandagavond in vrijheid werd gesteld.
Hij gaf aan dat de prijzen van producten in de winkels, van brandstof, van de nutsvoorzieningen en de koers omlaag moeten gaan. “De president wil rust, maar zolang al deze zaken niet aangepakt worden, zal er strijd geleverd worden.” Hij haalde uit naar het Staatshoofd en gaf aan dat president Chandrikapersad Santokhi al bijna drie jaren aanzit, terwijl hij alleen 200 dagen nodig had om alles weer op spoor te brengen. “Wat wilt hij nu? Wil hij nog steeds dat we achter hem blijven aanlopen, terwijl kinderen geen eten hebben? Waarom gaat de president niet naar de wijken, in de districten, waar er armoede heerst?”
De president voert nu dialoog met verschillende organisaties en vakbonden, maar Pakittow ziet geen nut in dialoog. “Dialoog is gewoon kletsen achter de deuren, met dialoog breng je niets. Er moet geproduceerd worden uit de verschillende sectoren en de Staat moet zelf beginnen met bezuinigen. We willen geen dialoog, we willen weten wanneer er oplossingen zullen komen.”
Hij wenste ook meteen sterkte toe aan de winkeliers en ondernemers die schade hebben geleden op 17 februari. Volgens hem was het niet zijn schuld dat de situatie uit de hand is gelopen. “Ik was gekomen voor een vreedzame protestactie. Ik wist niet dat zaken zouden escaleren.” Hij weet niet wie de mensen waren die geplunderd hebben en of zij tot een groep behoren. “Als ik het wist, dan zou ik het gezegd hebben.”
Hij is geen verdachte meer, daarom is hij nu op vrije voeten. Hij heeft nu wel bijna geen geloof meer in het systeem, want voor hem lijkt het wel op een machtsstaat en geen rechtstaat. Pakkitow zat tien dagen vast en werd verdacht van poging tot moord, brandstichtingen, diefstal en plunderingen. “Al de aanklachten zijn ingetrokken, omdat ik onschuldig ben.” Hij vroeg aan elke Surinamer om zijn mond open te maken en niet alles te accepteren van de regering.
Hij gaat nu wel zijn uiterste best doen om de truckchauffeur op vrije voeten te krijgen en de bijrijder gerechtigheid te geven. “De bijrijder is heel zwaar mishandeld. Hij heeft drie hechtingen gehad en is zelfs ook drie tanden kwijtgeraakt.” Voor hem was naar de gevangenis gaan een unieke ervaring, waaruit hij heel veel heeft geleerd. De activist zal nu met zijn familie zitten en garandeert dat de strijd nog niet gestreden is.