Stephano ‘Pakkitow’ Biervliet komt dit keer goed voorbereid op straat. De vorige keer waren er problemen. Zo werd de gehuurde soundtruck op de bon geslingerd, omdat stukken van het voertuig niet in orde waren. “In het verleden hebben we een paar minpunten gehad, maar geen probleem. Waar er gewerkt wordt, worden er fouten gemaakt”, zegt Pakkitow.
Pakkitow heeft bewust de acties over tien dagen, op 17 februari, gepland, omdat er voorbereidingen getroffen moeten worden. “We willen de mensen intussen bewust maken dat het niet beter zal gaan. Volgende maand krijgen we weer een verhoging van de brandstofprijs”, verduidelijkt Pakkitow. De activist staat versteld van de zorgeloze houding van verschillende bonden die niets van zich laten horen. De geplande actie is ook een reactie daarop. “Dit kan niet. De crisis wordt erger, criminaliteit neemt toe, jonge ondernemers sluiten hun deuren, de koers is instabiel, vriendjespolitiek gaat door, er is geen communicatie met het volk en er zijn nog heel veel zaken, die ik kan opsommen. Ik als een jonge politicus ben nu genoodzaakt om op straat te gaan en actie te voeren.”
De jonge ondernemer leeft mee met de samenleving die het nu te verduren heeft. “Eerst was het btw en nu deze forse stijging van brandstof. De regering wil bezuinigen ten koste van het volk, terwijl de president elke maand aan het reizen is’, zegt de activist. Hij is van mening dat de overheid naar andere bronnen van inkomsten moet zoeken en niet steeds het volk moet uitmelken. Pakkitow: “Hij had een grote mond dat het volk niet zal inleveren. Maar nu gebeurt dat.”
Pakkitow stoort zich ook aan de Surinaamse politiekvoering. “We zijn al bijna 50 jaar onafhankelijk, maar het zijn steeds de oude partijen die aan de macht komen en kijk wat er nu met Suriname is gebeurd. Ze zijn allemaal vrienden van elkaar en alles wat ze doen is vriendjespolitiek. We hebben een ex-president die veroordeeld is voor 20 jaar celstraf, maar hij loopt nog steeds vrij rond.” Hij haalt aan dat er nieuwe mensen en jonge mensen zijn, die iets willen betekenen voor Suriname, aan de macht moeten komen. “Mensen die integer zijn en hun hart op de juiste plek hebben.”
De activist verwacht geen ondersteuning. “Iedereen is vrij mee te doen, maar ik verwacht en vertrouw niemand”, zegt hij fel. Hij meent dat bepaalde individuen niet de juiste intentie hebben. “Bepaalde mensen gaan voor posten of om naam te maken, maar ik doe niet mee aan zulke praktijken”, aldus Pakkitow.