De lezing van de drievoudig president bij de NPS is voor velen in eigen huis een enorme teleurstelling geworden. De PALU vindt dat het slechts een bevestiging was van hoe de oude politieke zienswijze Suriname nog steeds in de greep houdt.
Het opwekken van angst was één van de belangrijke kenmerken van de oude politiek. De oude politiek richtte zich voorheen op andere etnische groepen en later werd angst gezaaid voor andere politieke partijen. Vandaag zien we dat er niks is veranderd en men nog steeds vasthoudt aan deze oude stijl van politiekvoering.
Twee Kampen
De oude politiek verdeelt de samenleving in twee kampen die zogenaamd “tegen elkaar strijden”, om het volk af te leiden van de eigen onkunde en zelfverrijking. Ook vandaag ervaart het Surinaamse volk dat de oude politiek liever blijft aanmodderen en het land naar de donder laat gaan, dan het risico te lopen dat anderen met serieuze oplossingen komen. Inmiddels weet elke volwassen Surinamer dat er geen verschil zit tussen beide kampen en toch mogen nieuwe inzichten vooral geen kans krijgen. Deze manier van denken en handelen zal volgens de PALU hard worden afgestraft bij de komende verkiezingen.
Populistisch politiek
Vroeger liep de NPS als partij van de “creolen” vooraan om de angst op te wekken voor de partij van de “Hindostanen”, de VHP. Andere “kleine” groepen moesten zich, maar aansluiten bij deze twee “groten”. Angst opwekken deed men bewust, om vooral blindheid in de samenleving op te wekken voor de echte problemen en de nationale ontwikkeling. Qua regeerbeleid was er geen verschil, of nou een VHP- of een NPS‑coalitie de verkiezingen won. Zodra deze partijen aan de macht waren kwamen ze niet verder dan, de belangen van een kleine etnische partij-elite te behartigen. Geen spoor van duurzame ontwikkeling, maar uitholling van nationale instituten, uitverkoop van nationale hulpbronnen en friends and familiy benoemingen waren aan de orde van de dag. “Uitverkorenen” uit de eigen etnische achterban werden bevoordeeld met een baan bij de overheid, perceel en/of een pakket. Populistische politiek vierde hoogtijdagen. Daar lijkt niet veel aan te zijn veranderd.
Angst opwekken
Vandaag de dag gaat het dus om angst opwekken voor de “populistische” NDP. Duidelijk is dat er nog steeds geen inhoudelijk verschil is tussen de laatste “NDP” regering en de regeringen uit het vroegere (nieuw) Front. Zelfverrijking, uitholling nationale instituten, uitverkoop van nationale hulpbronnen, friends and family en de pakketten machine zijn hetzelfde gebleven. Ook nu wordt geen enkel financieel-economisch, sociaal-maatschappelijk of welk ander fundamenteel probleem dan ook blijvend opgelost. En toch probeert men angst op te wekken voor de zogenaamde “tegenstander”, om daarmee de aandacht af te leiden van politieke partijen die wel met serieuze oplossingen komen.
De PALU is van mening dat deze oude politieke benadering compleet vastzit, of het nou komt uit de NDP, of vanuit de zogenaamde Front partijen van de huidige regering. De beschikbare middelen worden verkwist, terwijl de samenleving wordt verarmd, verdeeld en verzwakt door angst en intimidatie. Het volk krijgt geen duurzame ontwikkeling, maar wel pakketjes, beloften en festivals.
Vernieuwende politiek
Gelukkig wijzen steeds meer mensen deze oude politieke benadering af. Het Surinaamse volk is toe aan partijen met serieuze oplossingen voor de problemen waar ze elke dag mee zitten. Vernieuwende partijen die in staat zijn een politiek te voeren die investeert in de samenleving. Een politieke stijl die gebruikmaakt van de eigen opties en mogelijkheden en die het geloof in eigen kunnen herstelt. Een vernieuwende politiek die vooral de samenleving bijeenbrengt, organiseert en daarmee versterkt. Een politiek die vooral investeert in de eigen bevolking en mogelijkheden creëert voor meer verdiensten, op de eerste plaats voor eigen nationale producenten. Een politiek die vooral blijvende oplossingen zoekt voor financieel-economische problemen door transparantie en versterking van nationale instituten.
De PALU roept de Surinaamse bevolking op om kritisch te zijn tegenover de misleiding dat er slechts uit twee tegengestelde politieke kampen gekozen kan worden. U weet dat die kampen in wezen uit hetzelfde politieke hout zijn gesneden. De gevraagde vernieuwing van de Surinaamse politiek zal komen nadat het volk kiest voor politieke partijen als de PALU met vernieuwende, eenheid scheppende en het volk versterkende politieke benaderingen.
Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie
(PALU)
Suriname
info: www.palu.sr