De PALU roept de regering en DNA-leden op om te stoppen met partij-politieke bemoeienissen in de rijstsector. Het is overduidelijk dat een deel van de rijstboeren aangestuurd zijn vanuit de VHP bij het afreizen naar Paramaribo. De PALU roept de regering op om met een duidelijk productiebeleid te komen waarbij naast de rijstsector, ook andere producerende delen van de samenleving voorzien worden van de juiste randvoorwaarden. De PALU is van mening dat als wij zo doorgaan waarbij partij-politieke belangen leidend worden om de productiesector in te richten, er een tijd zal komen waar Suriname volledig afhankelijk zal zijn van importen om de bevolking te voorzien van voedsel.
Ontevredenheid indammen
Na vele beloften en een aantal (her-)registraties voor een ad hoc financiële ondersteuning werd het de rijstboeren te veel. Ze kwamen terecht in opstand, tot schrik van de regering en de leden van de coalitie in De Nationale Assemblee (DNA). De VHP speelde snel in op deze ontevredenheid om deze te kunnen indammen. Met de beloften dat ze meer konden bereiken werden ze zorgvuldig “begeleid” naar Paramaribo. In Paramaribo beloofde de President snelle beslissingen. Maar eerst moesten de inschrijvingen geverifieerd worden door een (zoveelste ad hoc) ingestelde commissie waarvan de leden “toevallig” aanwezig waren bij het boerenprotest.
Geen interesse
Dit politiek spel zo vlak voor de verkiezingen hebben we reeds vaker gezien. De regering zit vier jaren stil en laat na om met structureel beleid te komen. Men toont totaal geen interesse in de productiesector en vlak voor de verkiezingen is het plotseling wel mogelijk om de rijstboeren een “financiële ondersteuning” te geven. De rest van de agrarische sector, inclusief de boeren in het binnenland, hebben het nakijken.
Boeren als stemvee
Het gevolg is wel dat de agrarische productie en daarmee onze agrarische exporten in de afgelopen jaren gestaag zijn verminderd. Met de verkiezingen in aantocht, is slechts interesse voor de boeren als stemvee en als de partijbelangen van de zittende coalitie gediend worden. Inmiddels is het ook een politieke cultuur geworden in Suriname dat boeren en familieleden van de boeren in dienst worden genomen van de overheid in ruil voor hun stem. Wie zal zich in de toekomst willen inzetten om het Surinaams volk voedselzekerheid te garanderen?
Organisatie agrarische sector
De PALU is voorstander van samenhangende maatregelen om de landbouwproductie in Suriname veilig te stellen. Een eerste randvoorwaarde om dit te bereiken is een goede organisatie van de agrarische sector en dus ook de rijstsector. Na decennialang pleiten en een conceptwet die meer dan 20 jaren geleden reeds was opgesteld, is de wet Productschappen aangenomen in 2022. Los van dat deze wet met partij-politieke bedoelingen aangepast is aangenomen, heeft de regering tot op heden nagelaten uitvoering te geven aan de eigen wet. Inmiddels is de rijstsector sterk verdeeld geraakt in meer dan drie boerenorganisaties en twee verenigingen van rijstexporteurs.
Radicaal anders doen
Zo doorgaan met dit regeerbeleid zal de productiesector volledig kapot maken. Met de miljarden oliedollars in aantocht zullen de boeren en hun nazaten in de toekomst gemakkelijker omgekocht kunnen worden met alle rampzalige gevolgen. Dan zal niemand meer geneigd zijn om in de productiesector te ondernemen en daarmee te kiezen voor een bedelaarsbestaan. Terwijl met een ander beleid de agrarische productiesector in staat is om duizenden Surinamers goed verdienend werk te bieden voor honderden jaren. Maar daarvoor is wel een ander regeerbeleid nodig, gericht op één Suriname, radicaal anders!!!
PALU SECRETARIAAT MASSACOMMUNICATIE EN PR
—
Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie
(PALU)
Suriname
info: www.palu.sr