De generator in het Wayanadorp Palumeu heeft na zes jaren een opknapbeurt gekregen en de gemeenschap heeft weer elektriciteit. Hiervan maakt Stichting Mulokot melding op haar Facebookpagina.
“Na 6 jaar heeft het dorp eindelijk weer stroom… wij hopen hiermee het dorp weer een positieve push te geven richting de toekomst”, aldus een deel van de Facebookpost van de Wayana organisatie.
“Nadat Mulokot een uiterst moeilijk gesprek heeft gevoerd met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, waarbij overigens ontkend werd dat de generator al zes jaar niet meer dagelijks functioneert, is besloten om samen te kijken naar oplossingen. Het ministerie heeft twee monteurs beschikbaar gesteld, Mulokot heeft de vliegkosten betaald en ervoor gezorgd dat de mensen een slaapplaats hadden”, vertelt André Verhoogt, directeur van Stichting Mulokot.
Verhoogt zegt dat de gemeenschap na jaren teleurstelling, nu blij is met de voorziening. “De gemeenschap, die overigens volgens de SDG’s die onze regering heeft erkend en ondertekend recht heeft op stroom in alle dorpen in het binnenland, is nu natuurlijk blij. Maar zes jaar lang waren zij boos en verdrietig en ze begrepen ook niet waarom de overheid ze in de steek heeft gelaten al die jaren.” De directeur zegt verder dat de generator alleen in 2020 voor 21 dagen heeft gedraaid, omdat er een keer diesel was geleverd. “Daarna is de generator uitgevallen, omdat er in al die jaren nooit onderhoud is gepleegd.”
Ongeveer 350 personen, ruim 70 gezinnen zouden de afgelopen zes jaren in het donker hebben gezeten, hadden enkelen niet zelf een oplossing bedacht voor het gebrek aan elektriciteit. “Een aantal individuele gezinnen hebben zonnepanelen; met name voor het chargen van telefoons, de meeste hebben voor de avonduren flashlights die je op je hoofd kan dragen. Ook hebben een paar gezinnen kleine generators op benzine”, weet de directeur. Gemeenschappen in het binnenland zijn afhankelijk van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen voor de voorziening van diesel om elektriciteit op te wekken via generatoren, zo ook het dorp Palumeu.