Het assembleelid, van de Nationale Democratische Partij (NDP), Rabindre Parmessar, heeft vandaag tijdens de openbare vergadering in het parlement gesteld dat Suriname onvoldoende bewijs heeft aangedragen bij Interpol om gewezen financiën minister, Gillmore Hoefdraad, te vervolgen. De politicus meldt dat er vanuit verschillende hoeken het nieuws de ronde doet dat Hoefdraad het doelwit is geweest van onwettige politiek gemotiveerde aanklachten. “Er is sprake geweest van fundamentele rechtsbescherming dat daar ontbrak.”
Parmessar stelt verder dat de hele vervolging welke is ingezet tegen Hoefdraad politiek gemotiveerd is. De NDP-topper zegt dat er nationaal vaak is aangegeven dat wetsartikelen zijn misbruikt en hele procedures daarop zijn ingegaan. “Volgens bekomen informatie heeft Interpol Suriname afgewezen, omdat Suriname onvoldoende bewijzen heeft aangedragen om het verweer van de raadsleden van Hoefdraad te weerleggen. Het strafrechtelijk proces is politiek gemotiveerd geweest.”
Geen keus
Parmessar stelt dat de zaak tegen deze achtergronden niet anders kan dan dat de regering het parlement en het volk omstandig informeert over de case en van alle andere relevante informatie voorziet. De NDP-topper ziet geen andere optie als grote buitenlandse organisaties een statement maken dat de regering alle informatie deelt en alle documenten die over en weer zijn gestuurd beschikbaar stelt. NDP-parlementariër Melvin Bouva, sluit zich aan bij het commentaar van Parmessar. Hij gaf aan dat hij ook op het moment wacht, waarop de documenten gedeeld worden met de gemeenschap.
Bouva ging een stapje verder door te stellen dat justitieminister Kenneth Amoksi, ondanks die informatie heeft gedeeld over de case het niet in voldoende mate is gebeurd en er gewacht wordt op nadere uitleg. De bewindsman zou naar zeggen van het oppositielid ook niet erin zijn geslaagd om het volk gerust te stellen over het veiligheidsgevoel welke nu bijna zoek is.
“Wij zeggen, minister u zult meer moeten doen. U zult meer vervoer moeten vrijmaken. Meer middelen vrijmaken om de politie die met weinig middelen dingen probeert te doen, te ondersteunen.” Bouva merkt op dat hij ervan bewust is dat de oplossing niet makkelijk zal zijn, maar wacht op een integrale aanpak. Hij stelt dat de criminaliteit veel te maken heeft met de algehele economische situatie.