DNA-lid Rabin Parmessar wil de invoering van een stipendium-toelage voor studenten om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. “Er verlaten heel wat gekwalificeerde docenten het land. Waar blijft de visie om het onderwijzend personeel te behouden?”
De braindrain in het onderwijs en het lage animo bij studenten om leerkracht te worden baart Parmessar heel veel zorgen. “We hebben nu een groot tekort aan vakleerkrachten, met name in belangrijke vakken als Nederlands, Spaans, Natuurkunde en Lichamelijke Opvoeding. Al de mensen trekken weg, dus wat is de strategie van het ministerie om het vertrek van dit cruciale kader te stoppen?”
Het DNA-lid zei verder dat heel veel ouders wanhopig zijn, omdat heel wat kinderen nog steeds geen plaats hebben gekregen op een school. Steeds weer krijgen ze te horen dat ze moeten wachten op een telefoontje van het ministerie. “Hoeveel kinderen zijn momenteel nog niet geplaatst? Hoeveel scholen kampen met een ernstig tekort aan leerkrachten?”
“Veel leerlingen gaan naar school, maar krijgen geen les vanwege een tekort aan leerkrachten. Dit zijn problemen die heel snel opgelost moeten worden.” Het gebrek aan planning en coördinatie laat de bevolking lijden onder een systeem dat er simpelweg niet in slaagt om in hun basisbehoeften te voorzien, merkte hij op.
Hij stelde ook voor om de avond- of middagscholen in te voeren om het plaatsgebrek aan te pakken. Daarbij moet het vervoer van en naar school wel goed worden geregeld. “Dit kan ook de filevorming tegengaan.” Hij vroeg ook om een éénjarige associatieopleiding op het Instituut voor de Opleiding van Leraren in te voeren om het tekort aan docenten op VOJ-scholen snel op te vangen.