Paus Franciscus zou tijdens een besloten ontmoeting met alle Italiaanse bisschoppen denigrerend over homo’s hebben gesproken, zo melden Italiaanse media op basis van meerdere bronnen. De paus werd gevraagd of homoseksuele mannen de opleiding tot priester mogen volgen, zolang ze celibatair blijven.
Daarop reageerde hij op heftige toon dat dat niet moet gebeuren. De paus vervolgde zijn verhaal dat er in de rooms-katholieke Kerk al te veel sprake is van frociaggine, wat in het Nederlands vrij vertaald ‘flikkerbende’ is. De bijeenkomst vond meer dan een week geleden plaats achter gesloten deuren, maar gisteren lekten de uitspraken van de paus toch uit.
“Er wordt geschokt gereageerd op de uitspraken van de paus, vooral omdat hij publiekelijk juist respectvol spreekt over lhbti’ers”, aldus een reactie uit progressieve kringen binnen de kerk. Paus Franciscus heeft een veel vriendelijker toon aangeslagen sinds het begin van zijn pausschap, zoals zijn bekende uitspraak: ‘Wie ben ik om te oordelen, toen hem werd gevraagd naar homoseksuele priesters. Hij zorgde onlangs ook voor opschudding onder traditionele katholieken door priesters in bepaalde gevallen toestemming te geven stellen van hetzelfde geslacht te zegenen en hij zegt dat zij en hbti’ers welkom zijn in de kerk.
Vaticaan-correspondent Andrea Vreede van de NOS merkt op dat de paus niet voor de eerste keer een communicatieve uitglijder maakt. “Maar deze uitspraak gaat wel erg ver. In feite vertolkt Franciscus de officiële lijn van de kerk, namelijk dat praktiserende homoseksuele mannen niet mogen worden toegelaten tot een priesteropleiding. Desondanks shockeerde zijn woordkeuze volgens bronnen zelfs sommige van de aanwezige bisschoppen.
Hij koos voor jargon uit de Romeinse lhbti-gemeenschap, maar met een zeer negatieve bijsmaak.” Verdedigers van de Spaanstalige paus zeggen dat hij soms fouten maakt in de Italiaanse spreektaal, ook al groeide hij op in een Italiaans sprekend gezin in Argentinië. Het Vaticaan heeft al gereageerd op de kwestie en de paus heeft zijn excuses aangeboden. Volgens het Vaticaan was het niet de bedoeling een homofoob woord te gebruiken.