De paus heeft de manier waarop Europese landen migranten behandelen aan de kaak gesteld. Hij sprak van bekrompen eigen belang en nationalisme. Op het Griekse eiland Lesbos noemde paus Franciscus de verwaarlozing van migranten de “schipbreuk van de beschaving”. De paus bezocht Lesbos voor het eerst in 2016, toen het een belangrijk toegangspunt was voor mensen die Europa probeerden te bereiken.
Sindsdien is er volgens de Paus heel weinig verandering gekomen en zijn er zelfs nog meer brandhaarden ontstaan. Vorige maand kwamen ongeveer 27 personen te overlijden toen hun opblaasbare boot zonk in een kanaal tussen Frankrijk en de UK. Het aantal mensen, die de oversteek wagen, wordt met de dag groter en er zijn dit jaar meer dan 26000 mensen de UK binnengekomen.
Er zijn ook mensen omgekomen bij vriestemperaturen die probeerden Polen binnen te komen vanuit Wit-Rusland, dat beschuldigingen ontkent dat het de crisis aan de grens heeft georkestreerd om de EU te destabiliseren. “In Europa zijn er nog enkelen die volhouden en het migrantenprobleem behandelen als een probleem dat hen niet aangaat en dat is tragisch”, zegt de Paus. “De geschiedenis leert ons dat bekrompen eigen belang en nationalisme rampzalige gevolgen hebben.”
Te weinig aandacht voor migratievraagstuk
De geestelijke sprak bij een tijdelijk kamp, dat 2000 asielzoekers onderdak biedt. Dit kamp moet het overbevolkte Moriakamp, dat bij een brand vorig jaar is vernietigd, verangen. Tijdens de Covid-19- pandemie is er vooral geroepen om samen het hoofd te bieden en ook op het gebied van klimaatverandering is samenwerking gevraagd. Echter, er is weinig teken van een dergelijke benadering voor het migratievraagstuk, geeft de Paus aan. “Het is gemakkelijk om de publieke opinie te beïnvloeden door angst bij de andere te wekken”, zegt Paus Franciscus, die van mening is dat de arme mensen moeten betalen voor de gevlogen en zelfs worden gebruikt voor politieke propaganda.
Medeleven voor asielzoekers
Er is duidelijk weinig animo in Europa om migranten te verwelkomen. De toespraak van de paus is vooral gericht naar de Europese politieke leiders. Er was duidelijke frustratie te merken in zijn toespraak en hij ziet de geringe aanpak als het falen van politici om het migrantenvraagstuk adequaat aan te pakken. Zijn boodschap van medeleven met asielzoekers is niet nieuw, maar zijn taal op Lesbos was buitengewoon openhartig.
Paus Franciscus sprak tegen de achtergrond van het terugdringen van migranten op zee – ook in de buurt van Lesbos – en aan de Europese landgrenzen, evenals het plaatsen van hekken om te voorkomen dat migranten de EU bereiken.