De vijfde meeting van de Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC) heeft plaatsgevonden van 7 tot en met 9 maart 2022 in San José, Costa Rica. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking participeerde op woensdag 9 maart, via een videoboodschap in deze meeting. Het thema tijdens deze bijeenkomst was ‘Peer learning: build forward better from COVID-19 while advancing the full implementation of the 2030 agenda for sustainable development’.
De minister gaf in zijn boodschap aan dat de Covid-19-pandemie met haar veelzijdige impact op de gezondheidssector, de economie en het sociale leven, ongetwijfeld heeft geleid tot tegenslagen bij de uitvoering van de 2030 agenda voor duurzame ontwikkeling. De noodzakelijke preventiemaatregelen die door regeringen over de hele wereld zijn genomen, hebben niet alleen de zwakte van de gezondheidsstelsels aan het licht gebracht, maar meer nog de onderlinge afhankelijkheid van landen en economieën. Zaken zoals lockdowns, het stopzetten van het openbaar vervoer en openbare evenementen en het sluiten van scholen, waren plotseling van kracht en de impact was verwoestend. Het bracht ook sociale problemen aan het licht, zoals geweld tegen vrouwen en kinderen.
De bewindsman gaf verder aan dat een landelijke aanpak om de verdere verspreiding van de ziekte in te dammen nutteloos en onrealistisch is en gelijk zou staan aan het gezegde ‘de vloer dweilen met de kraan open’. De internationale samenwerking en solidariteit blijven daarom cruciaal in de wereldwijde inspanningen om de impact van de pandemie te verzachten. Hiermee was de wereld goed op weg naar verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelen.
“Er moet rekening worden gehouden met de huidige realiteit, verergerd door onder meer klimaatverandering, gewapende conflicten, instabiliteit en economische ontberingen”, hield de minister zijn gehoor voor. Hij onderstreepte daarbij dat wij daarom onze inspanningen moeten verdubbelen om weer op het goede spoor te komen voor het bereiken van deze wereldwijde doelen. “Wij moeten niet alleen beter opbouwen, maar slimmer. Wij moeten problemen aanpakken als de ongelijke toegang tot technologie, met name communicatietechnologie, toegang tot microfinanciering, adequate en betaalbare gezondheidszorg en, belangrijker nog, toegang tot kwaliteitsonderwijs”, zegt de minister.
Suriname zal later dit jaar zijn eerste Voluntary National Review (VNR) presenteren. Minister Ramdin deelde mee dat de voorbereidingen voor de presentatie van onze eerste VNR in een stroomversnelling is geraakt. Hiertoe is een nationale Sustainable Development Goals (SDG)-commissie opgericht om te helpen bij de coördinatie van de implementatie van de SDG’s. De VNR’s zijn onderdeel van het ‘Peer Learning’ traject, waarbij de landen van elkaar leren.
Om de agenda voor 2030 uit te voeren, zijn de volgende elementen cruciaal: herstructurering van de internationale financiering voor ontwikkeling (aangezien het van cruciaal belang zal zijn om onze mensen uit de armoede te halen en onze naties op een vast pad te zetten tot duurzame ontwikkeling); internationale samenwerking en solidariteit versterken, betrokkenheid van alle relevante belanghebbenden (regeringen, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld), internationale handelssysteem herzien en internationale handel en investeringen faciliteren als belangrijke motor voor duurzame groei.