Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft besloten om aan het eind van het schooljaar peilingstoetsen te houden in de leerjaren 4, 6, 8 en 9. Dit maakt MinOWC in een persbericht bekend.
Onderwijsveranderingen zijn al spannend op zichzelf, maar in combinatie met de coronapandemie en twee jaar op een rij beperkt onderwijs, vergroten de zorgen. Dat is ook de reden dat minister Marie Levens heeft besloten om onderzoek te doen naar hoe de leerlingen in het gewoon lager onderwijs en de leerlingen in leerjaar 9 ervoor staan.
Yvonne Pelswijk, hoofd van het Examenbureau, legt uit wat er precies gaat gebeuren. “We willen dat alle leerlingen goed onderwijs krijgen. We zijn nu bezorgd over wat onze kinderen kennen en kunnen. Omdat we wisten dat met Corona leerlingen minder onderwijs kregen, hebben we met de scholen afgesproken wat belangrijk was om dat tenminste wel aan bod te laten komen”.
Pelswijk zegt dat met de toetsen die nu aan het eind van het schooljaar worden afgenomen, gegeken wordt of de leerlingen die doelen wel gehaald hebben. Volgens haar wordt dit gedaan om te kijken waar het onderwijs staat. “Alleen dan weten we waar onze aandacht en zorg het komend jaar naar uit moet gaan,” zegt Pelswijk.
Het hoofd van het Examenbureau legt verder uit dat leerlingen in leerjaar 4, 6 en 8, op basis van steekproeven, op hun taal- en rekenvaardigheid en hun kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs getoetst worden. In leerjaar 9 zullen Nederlands (taal) en rekenen/wiskunde getoetst worden.
“Wat we willen is onderzoeken hoe het nu gaat en wat er moet gebeuren om het onderwijs te vernieuwen, maar vooral te verbeteren. Daarom kijken we ook niet alleen naar de uitkomsten van de toetsen, maar ook naar wat leerlingen, leerkrachten en schooldirecteuren vinden van de onderwijsvernieuwingen. We willen weten wat er goed gaat en wat er beter moet” stelt Pelswijk
Het Examenbureau selecteert welke scholen aan welke toetsonderdelen mee zullen doen. Dit horen de scholen vlak voor de afname. Scholen krijgen achteraf wel alle toetsen.
Vóór de start van het nieuwe schooljaar krijgen de scholen de uitkomsten van de peilingen en kunnen ze zichzelf evalueren.
“Met peilingen stop je als het ware de thermometer in een onderwijsstelsel en krijg je een beeld van hoe het onderwijs er als geheel voorstaat. Dit soort peilingen kun je vaker doen, zodat je kunt zien of het onderwijs voor- of juist achteruitgaat”.
Onderwijsvernieuwing is geen doel op zich, maar bedoeld om te zorgen dat het onderwijs beter wordt. Dat moet je wel kunnen aantonen.”