De situatie bij het het personeel bij bejaardentehuis Ashiana is verre van over. De werknemers nemen geen genoegen meer met slechts informatie van de vakbond aangesloten bij de organisatie.
De mensen willen de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting persoonlijk zien, en hij moet met een oplossing komen. “Wij snappen dat de bond voor ons opkomt, maar het is duidelijk dat de minister de bond voor de gek houdt”, was de reactie van een zorgwerker die duidelijk kwaad is om de situatie bij de instelling. Bondsvoorzitter Rudolgo Palmtak geeft aan dat de bond niet verantwoordelijk is voor de situatie die nu aan het escaleren is. Het personeel is sinds donderdag in beraad.
Er bestaat ontevredenheid over een aantal toelagen die de mensen moeten krijgen, maar ook beloftes gedaan door de overheid. De verhoging van het salaris en tegemoetkomingen is een heet hangijzer. Palmtak geeft aan dat de bond al langer dan acht jaar aan dovemans oren aan het spreken is. Dit omdat er vaker aan de bel getrokken is zonder gehoor. Bij verschillende ministers is hetzelfde gedrag geconstateerd. Hij geeft aan in het weekend met de minister te hebben gesproken, maar dat er toch geen schot in de zaak is gekomen.
Het personeel is heel erg ontevreden en gaat in plaats van op een laag pitje werken over tot het werk bijna helemaal lamleggen. De voorzitter geeft aan dat het de taak is van de regering om zorg te dragen voor de sociaal zwakke oude mens. Het personeel staat garant voor de zorg, onderstreept hij, maar de werkers kunnen hun werk niet goed doen zonder de juiste gereedschappen.
De directeur van Ashiana, Brenda van Daal had juist in het weekend gehoopt dat de acties opgeschort zouden worden. De situatie was in het weekend tijdens het beraad van het personeel niet geweldig. Vrijwilligers hebben getracht de erbarmelijke situatie op te vangen. Bejaarden lagen volgens vrijwilligster Gloria Bottse van Tra Fas De, ongewassen en zaten sommigen zelfs nog in hun eigen ontlasting. “Dit is niet te doen”, was de reactie van de aanwezige vrijwilligers toen. De situatie die Bottse in beeld bracht zondag was niet mooi.
Verpleegwerkers geven aan dat er geen handschoenen, pampers en andere zaken zijn om het werk goed te doen. Hierdoor is het werk nog moeilijker dan normaal. Palmtak geeft aan dat er vaak gesproken wordt over vernieuwing, innovatie en andere zaken in die trend. Dit terwijl het niet eens mogelijk is om deze zaken te implementeren. “Vroeger kon je die oudjes drie keer per dag pap geven, maar vandaag de dag kan je dat niet doen. Er zijn meerdere eisen.”
Zelfs de veiligheidsmaatregelen om de bewoners van Ashiana te beveiligen. De vakbondsleider benadrukt dat het personeel wordt verweten van een aantal zaken, maar dat de mensen naar een punt zijn gedreven dat heeft gemaakt dat zij zich nu zo gedragen. De eis van de bond is dat de minister komt vertellen wat er verder gebeuren moet en de eisen van de bond in gaat willigen.
https://www.facebook.com/keynewssu/videos/3544494205834147/