De personeelsbond bij de Stichting Volkshuisvesting heeft woensdag haar acties verscherpt. Dit besluit is genomen omdat de bond, na anderhalve week actie voeren, geen gehoor krijgt van de directie. Er is overgegaan tot een sitdown actie.
Michael Sallons, bondsvoorzitter bij Stichting Volkshuisvesting, legt uit dat de acties verscherpt zijn omdat de directeur weigert om met de bond te onderhandelen. De verscherping van de sitdown actie houdt in dat de poorten voor een ieder gesloten blijven. “Ook voor de directeur”, benadrukt de bondsvoorzitter. Sallons gelooft dat er geen aandacht aan deze groep van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting wordt gegeven, omdat zij in geringe aantal zijn.
Sallons geeft aan dat de directeur van Volkshuisvesting continu heeft geweigerd om de bond te ontvangen voor onderhandelingen over het ingediende CAO-pakket in April. Naar zeggen van Sallons houdt de directeur de bond steeds voor dat hij mandaat van de minister nodig heeft om met de bond te kunnen onderhandelen. “Dat vind ik vreemd, want zo heb ik het niet gekend in mijn vakbond carrière. De directeur is onze gesprekspartner en hij heeft met ons te onderhandelen.”
De bondsvoorzitter wijst erop dat de directeur de persoon is die het reilen en zeilen binnen de stichting kent. Hij is volgens Sallons daarom de enige persoon die kan aangeven wat de stichting kan uitgeven en niet de minister of de Raad van Toezicht. Sallons wijst erop dat de procedure voor onderhandelingen zodanig is, dat alle stappen bekend zijn. Hij geeft aan dat wanneer de directeur met de bond heeft onderhandeld en zij een overeenstemming bereikt hebben, de directeur dan moet stappen naar de Raad van Toezicht met deze resultaten.
De Raad van Toezicht zal deze dan doorsturen naar de minister, die zal bepalen of er goedkeuring eraan gegeven zal worden. “Als de minister heeft goedgekeurd, dan moet de directeur alleen maar uitvoeren”. In het ingediende CAO-pakket heeft de bond gevraagd om alle financiële punten te verhogen, geheel volgens de inflatiecijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) van dit jaar.
Daarnaast is ook gevraagd naar een loonsverhoging. Sallons zegt dat de bond elk jaar over loonsverhoging onderhandelt met de directie, voor secundaire zaken is dat twee jaar. Er moet volgens hem nu onderhandeld worden over een compleet pakket. Er worden reeds gesprekken gevoerd tussen de leiding van Volkshuisvesting en de bond.