Voor aanname en implementatie van de BTW-wetgeving heeft de regering beloofd en gesproken dat er gewerkt zal worden aan capaciteitsversterking, echter merkt de Bond Personeel Dienst der Belastingen (BPDP) daar heel weinig van terug. “Ik weet niet wat men verstaat onder capaciteitsversterking, maar we zien bijna maandelijks dat mensen weggaan. De druk wordt alsmaar groter op het personeel dat blijft”, merkt Roberto Joval op, voorzitter van de BPDP.
Het bestuur van de bond en haar leden waren maandagochtend voor de deur van het Ministerie van Financiën en Planning om een brief te overhandigen aan de minister. Daarin zou een ultimatum zijn opgenomen voor drie maanden incentive tegoeden die nog betaald moeten worden. Behalve de incentive gelden zijn er nog andere uitdagingen waarmee het personeel te kampen heeft, een daarvan is het personeel en de demotivatie onder de ambtenaren van de belastingen. “We kampen met allemaal met hoge prijzen, maar de salarissen blijven hetzelfde. Maandelijks merken we dat meer personeel aan het vertrekken is. Wanneer mensen komen solliciteren en horen hoeveel ze betaald krijgen, blijven ze weg. De druk wordt alsmaar groter op het personeel dat nog in dienst is”, zegt Joval.
De druk zal zonder meer nog groter worden met de laatste wijzigingen binnen de BTW-wet. Producten en diensten waarop men voorheen geen belastingen moest betalen, worden nu wel belast. Meer dan 60 procent wordt dus van de nultarieflijst gehaald. Deze wijziging van de wet wordt door vele maatschappelijke organisaties binnen de samenleving zoals de vakbonden niet gedragen, omdat zij van mening zijn dat de samenleving het al zwaar heeft. De wijziging van de BTW moest volgens de regering doorgevoerd worden, omdat ons land onze targets volgens de vastgestelde IMF-programma niet hebben behaald. Volgens Joval moet de regering eerst werken aan interne zaken versterken alvorens men overgaat tot wetswijziging. “Men moest eerst nagaan waarom de doelen niet zijn bereikt en echt investeren in capaciteitsversterking om behalve de werkdruk te verminderen, maar ook het personeel beter te motiveren”, zegt Joval.
Vanuit de directie van de belastingen en de bond worden er al maanden gesprekken gevoerd om de slinkende personeelskwestie aan te pakken, echter zonder resultaat. De bond vreest dat de druk alsmaar groter zal worden, met alle gevolgen van dien. “De waarnemend directeur van de belastingen, zet zich echt in en heeft hart voor de dienst en het personeel, maar we houden het op gesprekken.” De bondsvoorzitter hoopt zo gauw aan tafel te kunnen zitten en kijkt uit naar de reactie van de minister op het schrijven die zij hebben gestuurd.
https://www.facebook.com/keynewssu/videos/853758586318780