Vol verwachting kijkt de menigte uit naar het verbranden van de Holika. Zoals gewoonlijk is er veel belangstelling bij de tempel van Shri Sanatan Dharma Paramaribo Noord (SSDP), te Geyersvlijt. Radjesh Asraf, voorzitter van de SSDP, kijkt toe hoe de Holika eindelijk in brand wordt gestoken.
Behalve de overwinning over de boze koning die als tiran werd gezien door zijn volk, gaat Holi – en met name het verbranden van de Holika – ook over het overwinnen van je eigen slechte eigenschappen als mens, vertelt Asraf. “De mensen konden bij het opbouwen van de stapel een bijdrage leveren. Ze kunnen bijvoorbeeld een stukje hout brengen en dat symboliseert bijvoorbeeld een slechte gewoonte van je waaraan je wilt werken. Het in brand steken is symbool voor het overwinnen van je eigen slechte gewoonte”, vertelt Asraf. Hij is van mening dat de viering van Phagwa niet alleen bestemd is voor de Hindoestanen. “Phagwa is voor iedereen, ongeacht kleur of ras”, merkt de SSDP-voorzitter op.
Hij zegt het jammer te vinden dat er op social media rassenhaat en etnische sentimenten worden gedeeld. “Phagwa is een feest dat vrede symboliseert. Het is een feest met verschillende kleuren. En deze verschillende kleuren kun je dus zien als de verschillende etniciteiten in ons land. Wij zijn een gezegend land waar we verschillende mensen hier hebben van verschillende windstreken en we wonen samen bij elkaar, dat moeten we juist koesteren”, vertelt Asraf.
Hij geeft aan dat in het hindoeïsme juist wordt gezegd dat iedereen als familie gezien wordt. “Want als je ons snijdt, ga je een en dezelfde kleur bloed vinden. We zijn dus allemaal hetzelfde en moeten in vrede met elkaar leven”, merkt Asraf op. Hij vraagt de samenleving om de sentimenten van haat achterwege te laten en te kijken naar het grotere doel. “Want dat”, zegt Asraf, is het belangrijkste. “We moeten ons land opbouwen, het maakt niet uit van waar we komen. Laten we wat niet goed is gegaan verbreken en samen verder gaan en opbouwen”, geeft hij mee als boodschap.
Ook de Culturele Unie van Suriname was aanwezig. Voorzitter Anil Monorath keek ook toe hoe de Holika in brand wordt gestoken. Voor hem is het unieke van Suriname juist dat er samen uitbundig invulling wordt gegeven aan Phagwa en dat moeten ook volgens Monorath juist gekoesterd worden. “We moeten niet de ruimte geven voor de rassenhaat en ressentimenten. Het is een kleine groep die dit delen. We moeten ze gewoon geen aandacht geven”, is de mening van Monorath. Hij benadrukt juist dat we moeten kijken hoe wij samen als land kunnen bijdragen aan de verdere opbouw. “Want dat is het groter plaatje juist. We moeten geen ruimte geven aan rassenhaat.”