Onder de slogan “Paraku, pe un’ kmopo nanga pe un’ wani go”, heeft plantage La Prosperité die ook wel bekend staat onder de naam Bersaba, tijdens hun laatstgehouden lezing op 14 mei in het Lalarookhgebouw, haar 140-jarig bestaan ingeluid.
In een ontspannen sfeer werden de aanwezige nazaten geïnformeerd door drie verschillende inleiders, die vanuit hun oogpunt het verleden, heden en toekomst hebben belicht. De eerste inleider van deze lezing, Meriam Plet, stelde als uitgangspunt de Afrikaanse gedachte “Ubuntu” die staat voor: “ik ben, omdat wij zijn”. Op deze manier benadrukte zij het nut van samenbundelen, die toen ervoor gezorgd heeft dat wij nu een waardevolle nalatenschap hebben.
Met een boeiende stem voerde zij de aanwezigen terug naar de periode van de koop. Zo wist zij te vertellen dat volgens beschikbare bronnen, er na de afschaffing van de slavernij 121 slaafgemaakten op de plantage verbleven, gegroepeerd in 13 families, met als familienamen Pengel, Plet, Peroti, Perotti, Pierau, Parum, Pocorni, Posma, Peiter, Plater, Pries, Prossel en Puls. Op 19 mei 1882 finaliseerden 9 van de 13 families de officiële koop, door de koopakte te tekenen bij Eduard Adriaan Cabell, notaris in Paramaribo.
De 9 kopers zijn geweest: Jan Pengel (1848), Anthonie Pengel (1851), Boudewijn Pocorni (1856), Johannes Plet (1853), Frans Plet (1848), Jozef Peroti (1848), Harry Peiter (1851), Jaques Pierau en Marietje Parum(n) namens haar minderjarige zoon Emile Parum(n).
John Sandie die zich richtte op de toekomst, benadrukte in zijn presentatie het ontwikkelen van duurzame werkgelegenheid en de vele economische en ontwikkelingskansen voor de plantage, vanwege haar ligging. Hij haalde ook aan dat de jeugd te alle tijde centraal moet staan bij het uitgestippeld beleid van het plantagebestuur.
Vanwege het feit dat veel van de nazaten in het buitenland zitten, is door Kaabei Consultancy die het geheel heeft begeleid, de mogelijkheid gecreëerd om een nazaat buiten de grenzen de kans te geven het heden te belichten. Ra Pengel die met zijn vele komische reacties de mensen in de zaal regelmatig aan het lachen wist te krijgen vertegenwoordigde deze groep. Zijn presentatie werd geleid door de hoofdvraag: waar is de synergie die ons samenbrengt en verbindt, gebleven?
Na de presentaties mochten de aanwezigen tijdens een korte pauze genieten van een hapje en een drankje, waarna zij in de gelegenheid werden gesteld om in kleine groepen, luchtig te discussiëren over de aangehaalde punten. Door middel van een SWOT-analyse zijn zij gekomen tot conclusies die het beleid van het bestuur voor de komende vier jaar zullen helpen bepalen. Het geheel werd formeel afgesloten door het overhandigen van enkele presentjes aan de inleiders als blijk van waardering. Op donderdag 19 mei, wordt het echte feest in de plantage gevierd met de bijbehorende plechtigheden en feestelijkheden.