‘Planting a 1.000.000 trees in 5 years’ is een project dat de overheid eerder dit jaar, op 24 mei, voor het eerst lanceerde in het district Wanica.
Dit initiatief van het Directoraat Groen & Afvalbeheer, OGA, van het ministerie van Openbare Werken, werd daarna geïntroduceerd in Commewijne en Saramacca. Op 24 december was het de beurt aan Paramaribo-Noord: hoek Amazonestraat en Ringweg Noord.
Het is de bedoeling dat er in elk district en in de hoofdstad bomen worden geplant om de samenleving bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering. “Bomen en planten spelen daarin een cruciale rol, daarom is het van belang dat wij ook in Paramaribo heel veel gaan ‘vergroenen,’ stelt OGA-directeur Indersing Gangabisoensingh.
Niet alleen de belangrijkste verkeersaders zullen worden aangepakt, maar ook de binnenstad. Heel binnenkort start OW met een project waarbij er zal worden geplant in grote bloembakken, ter decoratie, verfraaiing en verkoeling van Paramaribo. Het unieke aan het programma is volgens Gangabisoensingh het aspect van Public Private Partnership (PPP). Abarbanel Agriculture & Co NV Crops juichte het initiatief toe en zorgde voor sponsoren, ondernemers, om het project te financieren.
Met het PPP-contract worden taken en verantwoordelijkheden die nu onder OW vallen gedelegeerd, zoals de beplanting en het onderhoud daarvan, evenals het onderhoud van het kanaal dat de Ringweg splits in een noordelijk en zuidelijk deel. “Dat deze taken nu op de schouders van particulieren komt te rusten is iets geweldigs dat deze regering voorstaat, om zo eenieder te betrekken. We roepen ook de burgers op om een handje te helpen; Als elk een, elke Surinamer, ten minste één boom zou planten, hebben we ons doel heel gauw gehaald,” meent de OW/OGA-directeur.
Er is gekozen voor de Mahoniesoort ‘Swietenia Macrophylla,’ uit de familie Meliaceae, ook bekend als grootbladige mahonieboom of Amerikaanse mahonieboom. Het komt voor in Mexico en Zuid-Amerika. “Ze zijn schaduwrijk, worden niet al te groot en zijn dus beheersbaar, en dus ook makkelijk in onderhoud. Als we die op tijd snoeien, blijven ze mooi en aangenaam en kunnen zowel de huidige generaties als de komende hiervan genieten,” besluit Gangabisoensingh.
De ressortraad Munder is heel blij met het feit dat er voor de lancering in Paramaribo is gekozen voor dit ressort, liet lid Shailesh Ramdien weten. “Omdat de Ringweg één van de belangrijke wegen is die door dit ressort loopt. Letterlijk vanuit Weg naar Zee, door Munder naar Rainville en verder. Naar mijn mening is het één van de mooiste wegen met een brede berm, en met de bomen wordt het alleen maar fraaier.” De buurtbewoners, inclusief hijzelf, zijn hier zeer tevreden mee, in eerste instantie vanwege het esthetisch aspect van de groenvoorziening.
Belangrijk is dat de bomen CO₂ vasthouden. “Andere landen hebben heel veel problemen met hun status, maar Suriname is nog CO₂-negatief en dat moeten we zo houden. Dat kan alleen gebeuren als we zo door blijven planten,” aldus Ramdien. De ressortraad Munder zal met dit initiatief een stapje verder gaan door ook te planten op de erven van scholen en andere instanties in het ressort en zo te helpen het ‘planten van 1.000.000 bomen in vijf jaar,’ te halen.
Eén van de ondernemingen die het programma financieel ondersteunt, is Tomahawk N.V. Eén van de oprichters, Jacques Reeder, vindt dat elke Surinamer medeverantwoordelijk is voor het verfraaien van het land en dat de natuur in balans wordt gebracht en gehouden. “Omdat wij in vele opzichten vinden dat beplantingen belangrijk zijn voor de binnenstad tegen de hitte, tegen de zon, ze zorgen voor verkoeling. Je kan genieten van Paramaribo alsof je in de natuur bent, je hoeft daarvoor niet per se buiten de stad te gaan. En je weet: Tomahawk is een bedrijf dat de gemeenschap in staat stelt te genieten van de natuur, dus dat stimuleren we graag,” aldus Reeder.
Het is een goede samenwerking met Abarbanel Agriculture & Co NV Crops, die de bomen cultiveert en hem en andere ondernemers voorzag van de boompjes. Het planten is één ding, het natraject twee, als iemand met een tractor eroverheen gaat, het niet op tijd water krijgt en wordt gesnoeid, dan is er na een paar jaar niets over, benadrukt hij. Tomahawk N.V. heeft 200 Mahonieboompjes geplant vanaf de Amazonestraat tot aan de oude Charlesburgweg. Het is het eerste project in dit kader waaraan de onderneming heeft meegedaan. Reeder zegt na te zullen gaan wat er verder nog aan mogelijkheden zijn om bij te dragen aan ‘Planting a 1.000.000 trees in 5 years.’ Hij roept collega-ondernemers op om terug te geven aan de maatschappij, wat een verplichting is van elke Surinamer, burger, zowel ondernemer.
Gezien de vele issues in de wereld zoals global warming en kaalkap vindt Reeder het een heel belangrijk project. “Als we niet voor de natuur zorgen, gaat de natuur ook niet meer voor ons zorgen en dan hebben we een groot probleem. En daar kunnen we niet tegenop, geen enkele president, geen enkele regering, geen enkel mens. Als de natuur uit balans is, ontstaan er hele vreemde dingen en dan hebben we pas een probleem. Misschien bestaat Paramaribo er op een gegeven moment ook niet meer.”
Volgens deze ondernemer moet elke burger en vooral het bedrijfsleven hier wat aan willen doen, met zijn allen erover gaan nadenken, hoe we dit land verder kunnen ontwikkelen. “Niet alleen met oil & gas, goud en hout, maar ook middels toerisme. Laten we het aantrekkelijk maken voor toeristen zodat ze genieten van ons land, en wijzelf ook. En opdat onze eigen mensen die zijn vertrokken naar het buitenland, terugkomen omdat we een heel mooi land hebben.”