Het bestuur van de politiebond gaat morgenavond in gesprek met de president. Dat zegt bondsvoorzitter Mielando Atompai vandaag voor het DNA-gebouw.
De bondsleden waren vandaag om 10:00 in beraad, en zullen dat ook blijven. Dit hebben de aanwezigen besloten toen Atompai de leden had voorgehouden om het beraad op te schorten. “We hebben met de president gesproken en hij heeft ons uitgenodigd voor een gesprek. We hebben ja gezegd, want je kan dat niet afslaan”, merkt Atompai op. De president heeft ook gevraagd als het beraad van de bond, gezien er gesprekken gaande zijn, ook opgeschort zouden kunnen worden.
De menigte heeft duidelijk gemaakt dat zij daar niet voor open stonden. “Zolang de resolutie niet is teruggedraaid, dan gaan we nergens” werd er luid in de menigte geschreeuwd. Zowel vandaag als gisteren zijn er enkele politieke uitspraken gedaan door Atompai en ziet hij het besluit van ontslag van Hellings en Gentle als een politieke zet. De politiek heeft volgens Atompai ervoor gezorgd dat de koers nu op SRD 30 staat. “We kennen de president en tot op heden heb ik geen ene redenen om de president te vertrouwen en deze regering”, merkt de bondsvoorzitter van de politie op.
Er is besloten om donderdag om 10:00 weer in beraad te gaan voor het DNA-gebouw. In eerste instantie had Atompai voorgesteld om donderdag als rustdag in te lassen en vrijdag weer voor het DNA-gebouw in beraad te gaan. Echter, werd zijn voorstel met veel tegenstand van de tafel geveegd. “Het is nu of nooit. Unu weri keba, we doen geen enkele rustdag” zegt de menigte.
Atompai heeft een oproep gedaan aan zijn leden om morgen in uniform aanwezig te zijn. “Je komt, je tekent en we gaan in beraad. Kom in je uniform.” Als de samenleving het beraad wilt ondersteunen zijn ze daar vrij in, benadrukt Atompai. “Ik roep niemand op om te protesteren, maar ik ga ook niemand uitsluiten als ze willen protesteren.” Zowel sociaal-maatschappelijke als politieke groepen worden niet uitgesloten. “Suma wani mag kon protesteer, is je democratisch recht.”
Het was niet duidelijk of alleen politieagenten aanwezig waren, omdat er ook enkele in burger gekleed waren. Ook individuele burgers hebben zich geschaard achter de politieagenten die in beraad zijn. Tijdens een spoedvergadering van de politiebond is besloten om onmiddellijk in beraad te gaan. Er is gesproken over het ontslag van Raoul Hellings en Sergio Gentle. Het ontslag is naar zeggen van het bestuur en de leden onterecht, omdat zij beschikken over de stukken.
Voor het ontslag waren Gentle en Hellings al langer dan twee maanden buiten functie gesteld, omdat zij volgens het ministerie van Justitie en Politie zich schuldig zouden hebben gemaakt aan onwettig verzuim toen zij de protestacties van Organic Movement trokken.