De veertien politieke organisaties die deelnemen aan de verkiezingen hebben zondag de gelegenheid gekregen om de specimen RR-stembiljetten te controleren. Elke partij kon hiervoor maximaal zes gemachtigden aanwijzen. In totaal zijn 62 specimen-stembiljetten onderworpen aan de controle.
De procedure verliep vergelijkbaar met die van de DNA-stembiljetten, met als enige verschil dat de RR-stembiljetten geen foto’s bevatten. “De stembiljetten en verzamellijsten zijn overzichtelijk per district en ressort gerangschikt, zodat de controle vlot en gestructureerd kon verlopen,” aldus Tarrel Samuels, coördinator van de werkgroep Stembiljetten.
Na afloop van de controle moesten de politieke organisaties een formulier invullen waarop zij eventuele fouten of onregelmatigheden konden aangeven. Indien nodig werd een fout rechtstreeks op het specimen aangeduid met een kruisje, waarna deze ook schriftelijk werd vastgelegd in de opmerkingenrubriek van het formulier.
Er is heel veel controversie geweest rond het printen van de RR-stembiljetten, omdat politieke partijen in rechtzaken verwikkeld waren met de staat over de kandidaten die volgens hen onterecht zijn geschrapt of ongeldig zijn verklaard. Sommige van de politieke partijen hebben aangegeven niet tijdig rechtsingang te hebben gekregen, waardoor het leek alsof de deadline voor het printen van de RR-stembiljetten niet gehaald zouden worden.
De onderdirecteur van Binnenlandse Zaken, Nazier Eskak, maakte zijn zorgen bekend dat de mogelijke rechtzaken en uitspraken, die toen nog liepen, mogelijk een dreiging zouden kunnen zijn. Volgens Robert Vishnudatt, partijvoorzitter van de VLS, heeft Eskak maatregelen kunnen treffen om te voorkomen dat de deadline, die volgens de wet is vastgesteld, niet gehaald zou worden. “De kandidatenlijsten voor DNA waren zo goed als klaar en zou men eerst daarmee van start gaan, daarna zouden per district of ressort de RR-stembiljetten uitprinten. Dus er was geen sprake van gevaar”, merkte Vishnudatt toen op.
De politieke partijen zoals VLS, De Nieuwe Leeuw (DNL) en A20 waren niet tevreden met het vonnis uitgesproken door de rechter en zullen zich richten naar de OAS om een onderzoek hiernaar te doen.