DNA-leden, die zich niet houden aan de regels en aan het partijprogramma, kunnen door hun partijen geroyeerd en teruggeroepen worden. Dit staat onder andere opgenomen in de Wet beëindiging lidmaatschap volksvertegenwoordigende organen (terugroepwet), die donderdag in het parlement is aangenomen met 30 stemmen. De NDP stemde tegen deze wet, terwijl BEP bij de stemming niet aanwezig was in de zaal.
Fractieleider Gregory Rusland van de NPS is content met deze wet. Hij zei dat Suriname een partijensysteem heeft en het zijn de partijen die de kandidaten voordragen om gekozen te worden in het parlement. “Dit betekent niet dat individuen allerlei zaken kunnen uithalen, die tegen de principes zijn van de partij en de samenleving.” Als dit gebeurt dan moet de partij kunnen optreden en deze wet biedt de politieke partijen om te kunnen optreden tegen zulke leden.
Ook fractieleider Obed Kanape van ABOP was dezelfde mening toegedaan. Volgens hem is het niet acceptabel, als een lid het volk oproept om tijdens de verkiezingen op hem te stemmen namens een partij en als hij eenmaal in het parlement zit, dan voor een andere fractie te kiezen. “De partij moet dan kunnen optreden en deze wet geeft de partij deze mogelijkheid.” Evert Karto van de PL-fractie, die in het verleden te maken heeft gehad met een aantal overlopers, is blij met deze wet. “De partij wordt hiermee beschermd.”
Fractieleider Asiskumar Gajadien van de VHP zei dat deze wet de politieke partijen de mogelijkheid geeft om op te treden tegen leden, die veelvuldig verzuimen of veroordeeld zijn tegen een strafbaar feit. “We kunnen het niet hebben dat iemand om de vijf maanden hier komt om alleen de presentie te tekenen.” Volgens hem kunnen de politieke partijen met deze wet de leden dwingen zich te houden aan de regels.