De vaststelling van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen zorgt voor toenemende zorgen onder politieke partijen, nu de verkiezingsdatum van 25 mei snel nadert.
Het Constitutioneel Hof heeft het artikel over de verhoging van de waarborgsom als onverbindend verklaard, wat tot verdeeldheid binnen de politieke arena leidt. Zowel voormalig DOE-parlementariër Carl Breeveld als PALU-politicus Henk Ramnandanlal spreken zich kritisch uit over de kwestie en waarschuwen voor de gevolgen van de huidige situatie voor de democratie van Suriname.
Breeveld, in gesprek met radio ABC, maakt zich zorgen over de hoge waarborgsom en de mogelijke impact daarvan op het democratische proces. Hij stelt dat de verhoging van de waarborgsom, die oorspronkelijk rond de SRD 96.000 lag, een onnodige barrière opwerpt, vooral voor kleinere politieke partijen. “Juist in een democratie, waarin wij als natie willen groeien, is het belangrijk dat deelname niet wordt gestoord of geblokkeerd door een astronomisch bedrag”, aldus Breeveld. Hij waarschuwt dat het verhogen van de waarborgsom partijen met goede ideeën en gemotiveerde kandidaten de pas kan afsnijden en dat is schadelijk voor de ontwikkeling van Suriname.
Breeveld benadrukt verder dat er tussen de 42 en 48 geregistreerde politieke partijen in Suriname zijn Hij vindt het belangrijk om een gelijk speelveld te creëren zodat elke partij de kans krijgt om deel te nemen aan de verkiezingen. Hij roept op om de uitspraak van het Constitutioneel Hof serieus te nemen en waarschuwt dat er niet lichtvaardig moet worden omgegaan met de terugfluiting van het Hof.
Ramnandanlal van de PALU gaat nog een stap verder en stelt dat er helemaal geen waarborgsom zou moeten zijn. Hij ziet elke maatregel die politieke partijen beperkt in hun deelname aan de verkiezingen als ondemocratisch en strijdig met de grondwet. Volgens hem is het onrechtvaardig om politieke partijen uit te sluiten op basis van financiële eisen. “Elke maatregel die wordt genomen om partijen uit te sluiten van deelname is in strijd met de grondwet en gaat tegen de principes van democratie in.”
Beide politici benadrukken dat het behoud van een toegankelijk democratisch proces essentieel is voor de verdere ontwikkeling van Suriname. Ze dringen aan op een herziening van de waarborgsom om ervoor te zorgen dat alle partijen, ongeacht hun grootte of financiële middelen, kunnen deelnemen aan de verkiezingen.