Een dreigende machtsstrijd tussen voormalige bondgenoten in Bolivia is aan het escaleren na een oproep van de populaire en controversiële oud-president Evo Morales aan zijn aanhangers om de straten op te gaan en te protesteren tegen de huidige president Luis Arce.
Morales kondigde maandag een weeklange “Mars om Bolivia te Redden” aan, nadat Arce hem op nationale televisie beschuldigde van een poging tot staatsgreep om zijn regering omver te werpen. De mars mondde al snel uit in geweld toen aanhangers van beide politici met elkaar botsten langs de route. Dit resulteerde in 26 gewonden, waaronder botbreuken en andere verwondingen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Morales, samen met meer dan 5.000 volgers, begon dinsdag aan de zevendaagse mars, maar ze werden in het kleine dorp Vila Vila tegengehouden door ongeveer 1.000 aanhangers van Arce, die de weg blokkeerden.
Eerder hadden anti-regeringsdemonstranten wegen aan de rand van de hoofdstad La Paz geblokkeerd, waarbij ze opriepen tot het aftreden van Arce vanwege zijn mismanagement van de economie. Ook blokkeerden ze wegen naar het populaire toeristische meer Titicaca, dat Bolivia deelt met buurland Peru. “We hebben een incompetente regering die de economische crisis niet zal oplossen”, verklaarde Pablo Merma, een boerenleider van de zogenaamde ‘Rode Poncho’s’, rebelse inheemse activisten uit de hoogvlakten, die deelnamen aan de protesten.
De politieke en economische crisis in Bolivia, aangewakkerd door brandstoftekorten en slinkende deviezenreserves, heeft bij sommige Bolivianen een gevoel van nostalgie gewekt naar de tijd van Morales, die tijdens zijn presidentschap de armoede drastisch wist te verminderen. Morales, die van 2006 tot 2019 de eerste inheemse president van Bolivia was, genoot grote populariteit, maar kreeg steeds meer tegenstand nadat hij probeerde de grondwet te omzeilen om een vierde ambtstermijn na te streven.
Hoewel Arce eerder Morales’ minister van Economie was en zijn kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2020, begon de strijd om macht tussen de voormalige bondgenoten nadat Morales uit ballingschap terugkeerde en een politieke comeback probeerde te maken.
De spanningen tussen de twee leiders zijn sindsdien alleen maar toegenomen, wat nu leidt tot een steeds gevaarlijkere situatie in het land. Terwijl Bolivia kampt met een diepe economische crisis, lijken de politieke verdeeldheid en de botsingen op straat een voorbode te zijn van een langere periode van instabiliteit. Het blijft onduidelijk hoe deze machtsstrijd zal aflopen, maar het is duidelijk dat de komende dagen cruciaal zullen zijn voor de toekomst van Bolivia.