De pomphouders hebben van de overheid nog geen officiële bericht ontvangen voor een tariefaanpassing, maar de verwachting is dat dit binnenkort zal gebeuren. Dit zegt voorzitter Guno Castelen van de Surinaamse Servicestation Exploitantenbond (SSEB).
Castelen zegt dat de pomphouders afhankelijk zijn van de overheid en de oliemaatschappijen, als het gaat om een aanpassing van prijzen en winstmarge. De overheid had aangegeven dat de prijzen maandelijks aangepast zullen worden volgens een model. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de koers van de vreemde valuta, de prijs van brandstof op de wereldmarkt en de belasting voor de Centrale Bank van Suriname.
Als één van de componenten zal wijzigen, verandert automatisch de brandstofprijs. “De laatste keer dat een tariefaanpassing is geweest, was begin september. Terwijl de koers intussen fors is gestegen. Puur op basis van de koers zou het tarief van brandstof per liter aangepast worden.” Als de overheid niet aanpast, zal de subsidie door de overheid verhoogd moeten worden. Als de regering niet wenst te subsidiëren, zal de prijs per liter van brandstof verhoogd worden.
Er zijn geruchten dat de brandstofprijs tussen de SRD 30 tot SRD 34 per liter zal liggen na de afschaffing van de subsidie. Maar vooralsnog zijn er geen mededelingen van de regering gedaan. “De overheid moet wel snel met duidelijkheid komen, want mensen moeten kunnen plannen en weten waar ze aan toe zijn. Er is nu geen voorspelbaarheid.”
Castelen is van mening dat als de prijzen van brandstof verhoogd zullen worden, het moordend zal zijn voor de samenleving. “Den man e kir’ a volk. De mensen komen al niet uit en met nog een verhoging is het niet meer te doen.” Volgens hem hebben de pompstations ook behoefte aan een verhoging van de winstmarge, maar de eigenaren hebben daarover nog niets gehoord.