“Als mensen zo weg blijven trekken hebben wij straks geen Academisch Ziekenhuis meer”. Dat zegt Bondsvoorzitter van het Academische Ziekenhuis Paramaribo, Lloyd Pool in gesprek met D-TV.
De bond maakt zich ook zorgen om het wegtrekken van gekwalificeerd kader. Volgens Pool is dit geen nieuwigheid, maar de laatste jaren is het vertrekken van personeel toegelopen. “Ik kan niemand kwalijk nemen dat zij hun geluk ergens anders gaan zoeken, maar het laat een grote gap achter”, merkt Pool op. Volgens Pool moet er ook geïnvesteerd worden in de zorgwerknemers, wat helaas te weinig of bijna niet gebeurd.
Het zou volgens de vakbondsman zeker meer dan 7 jaren duren voor een verpleegkundige om zich te rekenen tot gespecialiseerd. Als mensen wegtrekken is de positie volgens Pool dan niet zo simpel in te vullen. Naar zijn schatting zijn er meer dan 200 gespecialiseerde krachten vertrokken. Met hun vertrek legt het een grotere druk op hen die wel zijn gebleven. “Sommigen van hun stevenen af op een burn-out, want ze doen werk van 3 mensen als het ware. Het is heel veel en het is zeker zorgwekkend.”
De vakbondsman zegt verder dat de vakbond een brief heeft gestuurd naar de vicepresident om te interveniëren. De verschillende zorgvakbonden liggen overhoop met het ministerie van Volksgezondheid omdat zij voor de maand juli geen overbruggingstoelage hebben ontvangen. Deze toelage is ook onderdeel van de braindrain toelage die ze zorgwerkers krijgen. Volgens de minister van Volksgezondheid is de overbruggingstoelage hetzelfde als de koopkrachtversterking die niet is uitgekeerd aan de ambtenaren, omdat zij vakantiegelden hebben ontvangen.
Onlangs is in Suriname Herald verschenen dat de Prenatale Intensive Care Unit ontmanteld is en wordt samengevoegd met de andere afdelingen. Het medisch stafbestuur van het Academisch Ziekenhuis zal morgen een spoed persconferentie houden waar zij zullen ingaan op zaken.