Het Natuurtechnisch Instituut Suriname (NATIN) en Staatsolie N.V. hebben ruim 150 studenten geïnformeerd over de nieuwe Olie- & Gasopleiding. Deze opleiding gaat eind oktober, in het nieuwe schooljaar, van start. Dit schrijft Staatsolie NV donderdag een persbericht.
De belangstelling voor de opleiding is groot; er hebben zich ruim 400 personen geregistreerd voor de informatie avond. Echter, alleen afgestudeerden van het NATIN in de studierichtingen Procestechniek, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek-energie worden toegelaten tot de opleiding. De opleiding start met 30 studenten.
Het is niet uitgesloten dat er een selectietoets zal worden afgenomen, waarbij kandidaten met de hoogste score toegelaten worden tot het programma. “De opleiding richt zich specifiek op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden die nodig zijn bij het uitvoeren van werkzaamheden in de olie- en gasindustrie en spin-off sectoren”, schrijft Staatsolie.
Volgens het persbericht is de informatie avond voorbereid door de onderwijsinstelling, het bedrijf, het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Internationale Oliebedrijven. De opleiding zal anderhalf jaar duren en is opgezet door het NATIN, in samenwerking met Staatsolie. De samenwerking met het bedrijf is onderdeel van het NATIN Upgrade project. “Het project geniet de volledige ondersteuning van het NATIN, Ministerie van Onderwijs, en overige partijen waaronder Internationale oliebedrijven, lokale bedrijven en andere internationale deskundigen”, aldus het persbericht.
De opleiding bestaat uit drie onderdelen; een Basisprogramma, Olie-en Gasprogramma en de Stage. In de eerste zes maanden wordt een inhaalslag gepleegd om het programma, dat momenteel verzorgd wordt vanuit het NATIN, aan te sluiten op de Europese MBO opleiding. Het Olie- & Gasprogramma, het tweede deel, wordt voor zes maanden verzorgd en daarna volgt de Stage, eveneens gedurende een periode van zes maanden.
Tijdens de infosessie is onder andere ingegaan op de scope van de opleiding, de omstandigheden waaronder er in de offshore-industrie gewerkt wordt en de eisen waaraan menskracht zou moeten voldoen op het gebied van veiligheid, werkethiek en gezondheid. De laatste twee onderwerpen zijn gepresenteerd door de detacheringsbedrijven JSL, Jani Detachering N.V. en EDO, die allen ervaring hebben met het werken voor internationale oliebedrijven.
“Staatsolie hoopt met de uitvoering van dit project het percentage van Surinaamse personen, en in het verlengde ook bedrijven, dat producten en diensten aan de offshore olie- & gasindustrie kan leveren, te vergroten. Deze activiteiten worden uitgevoerd onder de noemer: Local Content Development”, aldus het Surinaamse oliebedrijf.