Voormalig directeur Ginmardo Kromosoetoe van de Surinaamse Post Spaar Bank (SPSB) heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) meermaals op eigen initiatief, in overleg met of in opdracht van toenmalig Financiën-minister Gillmore Hoefdraad overheidsgelden overgemaakt naar rekeningen van hem zelf en anderen.
Een politie onderinspecteur heeft deze week tijdens een presentatie in de rechtszaal de vermeende misstappen van Kromosoeto en zijn medeverdachten Gardelito Hew A Kee, Bryan Jurgen, Robert Putter, Wantley Sordjo en Joy ten Berge belicht.
De verdachten zijn aangeklaagd voor onder meer deelname aan een criminele organisatie, overtreding van de Anti-Corruptiewet, vervalsing en valsheid in geschrifte en, oplichting van de Staat. De politieman stelde in zijn presentatie dat het meer dan duidelijk is dat de verdachten zich bezighielden met ondergronds bankieren.
Het politioneel onderzoek toont aan dat bedragen in de orde van miljoenen zijn overgemaakt vanuit een presidentiële rekening op de Centrale Bank van Suriname (CBvS) naar rekeningen op de SPSB. De bedragen zijn onder meer gebruikt om voorschotten te verrichten naar een privérekening van Kromosoeto en ondernemingen waarin hij belangen had. In het ene geval was een bedrag van SRD 2,3 miljoen vanuit de CBvS overgemaakt naar de SPSB en in een ander geval SRD 481 miljoen. Uit het laatste bedrag werd vervolgens SRD 150 miljoen opzij gezet voor een woningbouwfonds. Frappant genoeg werd dat bedrag, aldus de politieman, gestort op de rekening van Investment Partners, die door Putter werd aangestuurd.
Kromosoeto heeft toegelicht dat er transacties waren tussen de SPSB en een onderneming waaraan Putter leiding gaf in Nederland. Dat was een alternatief in een periode waarin bankpartners moeilijk te vinden waren, waardoor de overheid in problemen kwam met buitenlandse betalingen. Hij weigerde in te gaan op Whatsapp-berichten tussen hem en Hoefdraad. ‘Het waren privéberichten’, zei hij op vragen van de rechter om een toelichting te geven op enkele van de chats die tijdens de presentatie zijn uitgelicht.
Wat betreft Jurgens vertelde de presentator dat de verdachte een leningsovereenkomst van € 1 miljoen had gesloten met de bank en dat hij daarvoor een schuldbekentenis had getekend. Om een of andere reden is de lening niet gefinaliseerd en kwam het geld niet bij hem terecht. Hij moest echter op aangeven van Kromosoeto twee onroerende goederen overdragen aan Putter of een rechtspersoon waarvoor hij verantwoordelijk was. Vervolgens werd hem het geld kwijtgescholden. Jurgen heeft bevestigd dat het zo is gegaan.
Hew A Kee kan volgens het OM geen afdoende verklaring geven voor de herkomst en de bestemming van de grote bedragen die hij van de SPSB heeft gelicht. Zijn uitleg is dat hij via de in Nederland gevestigde Putter onder meer kunstcollecties verkoopt in het buitenland. De gelden die hij in Suriname heeft ontvangen zouden bedragen zijn die hij vanwege de verkopen binnen heeft gekregen. Hew A Kee ontkent dat hij staatsgelden heeft gelicht of in handen heeft gehad.
Volgens hem kan niet van hem worden verwacht dat hij als ondernemer moet weten uit welke pot de bank geld voor hem haalt wanneer hij zich bij de balie aandient om zijn geld te lichten. Het lijkt hem ook ver gezocht dat wordt gesteld dat er overheidsgeld naar een rekening op de SPSB is overgemaakt en dat dat de bank hem uitgerekend daaruit dat geld heeft gegeven toen hij het kwam halen.
Voor wat Ten Berge betreft heeft het onderzoek geen bewijs kunnen vinden dat zij heeft gewerkt voor de gelden die zij op verschillende momenten heeft ontvangen. Ten Berge, Putter en Sordjo zijn vooralsnog voortvluchtig en worden bij verstek bericht. De verdachten worden bijgestaan door de advocaten Guno Castelen, Nailah van Dijk, Raoul Lobo en Murvin Dubois.