Op woensdag 3 juli vond de presentatie plaats van het strategisch communicatie- en bewustwordingsplan van ’s Lands Bosbeheer (LBB) door Consultancy Equal Chances. Dit belangrijke plan is ontwikkeld met ondersteuning van de projecten GCCA+ fase 2 en ASL2, en gefinancierd door de Europese Unie (EU) in samenwerking met het Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en het Global Environment Facility (GEF).
Het strategisch communicatie- en bewustwordingsplan heeft als doel educatie- en bewustwordingsprogramma’s te versterken op het gebied van beschermde gebieden, behoud van biodiversiteit, gemeenschapsbetrokkenheid en klimaatverandering. Het plan richt zich voornamelijk op het informeren en betrekken van het brede publiek en scholieren. Het plan bouwt voort op beschikbare managementplannen en sluit aan bij de Surinaamse doelstellingen van het Nationale Biodiversiteit Strategisch en Actieplan (NBSAP) en de SDG 2030-doelstellingen.
Kamini Tajib, waarnemend OD Bosbeheer, sprak haar dank uit aan alle aanwezigen voor hun inzet en bijdrage aan de totstandkoming van dit plan. Ze benadrukte het belang van verbeterde educatie en bewustwording als essentiële stappen voor milieubehoud.
De managing director van Consultancy Equal Chances, Madhawi Ramdin, gaf een beknopte en duidelijke uiteenzetting van het proces vanaf de voorbereiding tot het finaliseren van het plan. Ze onderstreepte het belang van digitale betrokkenheid, gemeenschapsgerichte benaderingen en duurzame financieringsstrategieën, die zullen bijdragen aan het vergroten van de publieke betrokkenheid en bewustzijn over belangrijke milieukwesties.
Ruben Martoredjo van de UNDP benadrukte het gezamenlijke belang van het plan en de betrokkenheid van verschillende actoren, wat cruciaal is voor het waarborgen van duurzaamheid. Dit plan markeert een belangrijke stap voorwaarts in de inspanningen om Surinames natuurlijke rijkdommen en beschermde gebieden te behouden en te beheren,\ en de bevolking bewust te maken van het belang van milieubescherming en duurzame ontwikkeling.