In een speciaal programma ‘Tak nanga Yu Pres”’ heeft president Chandrikapersad Santokhi op radio SRS aangegeven dat “het jaar 2022 een beter jaar wordt.” De gemeenschap had de gelegenheid vragen te stellen en er is gevraagd wat er gedaan kan worden aan de steeds stijgende prijzen. De president gaf aan dat de eerste maatregelen hiertegen al zijn getroffen ,zoals het aanpassen van de belastingschijven, zodat loontrekkers meer inkomsten hebben. Om te komen tot koopkrachtversterking zijn er onderhandelingen gepleegd met de vakbonden en het bedrijfsleven.
Per 1 maart zullen de kwetsbare groepen, zoals de ouderen, personen met een beperking en de slechte financiële huishoudens een verhoging van de uitkeringen merken. Het besluit hiervoor is al genomen en wordt al geïmplementeerd, geeft de president aan. Er is hiervoor SRD 800 miljoen uitgetrokken. Het beïnvloeden van de prijzen door verhoging van de olieprijs wereldwijd en de importinflatie is onvermijdelijk. Wel geeft hij aan dat ervoor wordt gezorgd dat op de dertig basisgoederen nul cent wordt geheven. “De prijzen van basisgoederen blijven stabiel”, zegt de president.
Juist verarming in 2022
De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) voorspelt juist dat in 2022 Surinamers er armer vanaf zullen komen. Dit ligt volgens de VES aan de koopkracht die steeds aan het afnemen is. In 2021 was de ontwaarding van de munt gesteld op 61 procent en is de prognose voor 2022 op 33 procent. Dat wil zeggen dat indien de prognose klopt, de gemiddelde burger er armer van zal worden. Hiermee geeft de VES aan dat de financieel-economische crisis bij lange na nog niet voorbij is en er kan ook niet gesproken kan worden van een financieel- economische stabiele situatie, meldt de VES in haar Economisten Blad Inzicht
Nog steeds recessie
Er is nog steeds sprake van een recessie van onze economie, vooral omdat ons bruto binnenlands product (bbp) in december 2021 met 3,5 procent is gekrompen. Volgens de VES is nog niet te merken dat onze economie aan het groeien is. Daarnaast is het gerealiseerde begrotingstekort voor 2021 nog ver weg van de gewenste 3 procent van het bbp en dat geldt ook voor de conceptbegroting voor 2022. “Regering, het onterecht geven van hoop aan een verarmende samenleving zal alleen leiden tot spanningen en teleurstelling. Regering, leg het toch eerlijk uit aan de samenleving,” is de boodschap van de VES aan de regering.