De overheid en de Anton de Kom Universiteit van Suriname hebben donderdagochtend officieel het startsein gegeven voor de start van het Mangroveproject.
Voor president Chandrikapersad Santokhi is het Mangroveproject een kans voor niet alleen de bewoners van Weg naar Zee, maar ons planeet in het geheel om de schade die de mens heeft toegebracht te herstellen. “Wij hebben die schade toegebracht als mensen”, benadrukt de president in zijn toespraak en zegt verder dat met het planten van Mangrovebomen in onze kust, wij ook bijdragen aan de bescherming van mensen en zo ook vechten tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Via deze samenwerking tussen de universiteit en de overheid heeft het Mangroveproject een structureel karakter gekregen en kan het project worden opgeschaald. Al langer dan 5 jaar wordt het Mangroveproject getrokken door de Hydroloog professor, Sieuwnath Naipal, langs de kust van Weg naar Zee. De mangrove moet er voor zorg dragen dat er geen landafwas, maar juist landaanwinst plaatsvindt.
Het planten van de mangrove zal ook dienen voor het opslaan van CO2. “Dit draagt bij aan het verbeteren van het wereldklimaat en kan de nodige carbon kredieten opleveren, waaraan Suriname kan verdienen”, zegt Santokhi. Hij roept op dat de universiteit ook kijkt naar de mogelijkheden om een studierichting op te zetten die zich vooral richt op klimaatverandering. Vooral met de ontwikkelingen die zich momenteel voordoen.
Suzanne Henar, een van de bewoners van Weg naar Zee, zegt dat zij uitkijkt naar de veranderingen die de mangrove voor de kust met zich mee zal brengen. Naipal heeft in een presentatie aangegeven dat de Mangrove ook een uniek ecosysteem biedt voor flora en fauna die vooral in het gebied voorkomen. “Ik hoop dat ik de Ibis en alle andere vogelsoorten weer kan zien”, aldus Henar. Zij is ingenomen met het feit dat de overheid nu ook ondersteund in het project en dat er nu veel meer bomen worden geplant om Weg naar Zee weerbaar te maken tegen klimaatverandering.