Terwijl politieke partijen zich reeds opmaken om politieke campagnes te gaan voeren in verband met de verkiezingen van 25 mei 2025, heeft president Chandrikapersad Santokhi een dringend beroep gedaan op zijn coalitiepartners en leden van De Nationale Assemblee, om zich te concentreren op noodzakelijke wetten die ons land verder moeten beschermen en zaken die de rechtsbescherming van ons land moeten verhogen.
Er zijn volgens het staatshoofd noodzakelijke wetten die als randvoorwaarden dienen voor het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en het Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF). Dit liet president Santokhi op vrijdag 12 juli 2024 optekenen tijdens een coalitiebijeenkomst op het Kabinet van de President. “U mag campagne voeren, maar laten we focussen op de behandeling van deze noodzakelijke wetten. Er zijn ook nadere wetten die behandeld moeten worden en een toelichting moeten geven aan onze Staat”, onderstreepte het staatshoofd. Volgens hem is er een list van prioriteitswetten gemaakt.
In de recente regeringsraadsvergadering is er een cluster van ministers aangewezen om alle wetten in categorieën te prioriteren voor behandeling. In ieder geval moet voor 31 december 2024 een groot deel van die wetten goedgekeurd zijn. Het staatshoofd zegt dat de coalitie hiernaast met een uitdaging zit van het nieuwe kiesstelsel om deze goed door te communiceren naar de samenleving. “Ook de behandeling van het nieuwe kiesstelsel door het Constitutioneel Hof (CHOF), zorgt voor een onzekere situatie, waarvan we niet weten wat het besluit zou kunnen zijn”, legt het staatshoofd uit.
Tijdens de bijeenkomst is er verder gekeken naar hoe de coalitie zich kan positioneren in de resterende tien maanden en er is gereflecteerd op het eigen functioneren van coalitieleden. Het staatshoofd benadrukte dat de coalitie het in de afgelopen vier jaren niet makkelijk heeft gehad. “Er waren verschillende uitdagingen die op een verantwoordelijke wijze zijn begeleid en aangestuurd. In de resterende tien maanden moet de coalitie dit continueren met andere prioriteiten. Omdat we soms te veel intern gefocust zijn en met onze interne strubbelingen bezig zijn, overschaduwt dat de grote prestaties die we hebben neergezet”, hield de regeringsleider de coalitiepartners voor.
Hij noemde onder andere de aanpak, beheersing en stabilisering van de financiële crisis, het herschikken van de immense nationale en internationale schuld, het herstel van het vertrouwen internationaal en de begeleiding van Surinames NRA-rapport om niet gegreylist of geblacklist te worden. De president noemde eveneens het feit dat er weer economische groei is en dat de koers en de inflatie dalende zijn, en de internationale reserve toenemende is. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Suriname is een tier-one bereikt voor de aanpak van mensenhandel. “We hebben grote offers gebracht, zware inspanningen gepleegd en het volk heeft geduld getoond. En we geven terug. Voor het eind van deze maand moeten we al overeenstemming bereiken met de vakbonden over hoe we teruggeven.”