“Macro-economisch staan we er goed voor. Héél goed zelfs”, dat zei president Chandrikapersad Santokhi vrijdag in zijn jaarrede.
Santokhi zei dat er in de afgelopen drie jaren er heel wat ups-and-downs zijn geweest. “Voor sommigen meer ‘downs’ dan ‘ups’. Drie jaren die ons ook belangrijke lessen hebben geleerd.” Hij geeft aan dat de regering te optimistisch is geweest over het tempo waarin de zaken recht gezet konden worden.
“Misschien ben ík te optimistisch geweest over het tempo, waarin we fundamenteel ontspoorde zaken weer op het spoor konden zetten. Ik zeg dit niet als excuus, maar om de context te schetsen ewaar we vandaag staan en waar we naar toe gaan.”
Het staatshoofd meent dat het macro-economisch goed gaat met het land, maar op micro-economisch gebied moet die goede ontwikkeling nog goed tot haar recht komen. De samenleving heeft een hoge prijs betaald voor crisisbeheersing. “Bepaalde groepen zijn onder de armoedegrens gekomen. Velen plukken nog steeds niet de vruchten van ons toekomstgericht beleid om de economie fundamenteel recht te trekken.”
De president is zich bewust van de pijn die de hervormingsmaatregelen hebben gebracht en nog even zal brengen. Hij sluit zijn ogen daar niet voor. “Anders dan tegenstanders op “sociale media” beweren, is deze president nog steeds die gewone jonge man van Lelydorp.
Een gewone jonge man, die weet waar hij vandaan is gekomen. Ik zie, hoor en voel wat mensen meemaken. En ik loop ook niet weg voor die pijn, klachten en frustraties.” Hij neemt de verantwoordelijkheid en heeft respect voor de offers die het volk heeft gebracht. “Het is onze overtuiging dat we op weg zijn naar een betere en duurzame toekomst.”
Santokhi zegt dat stabilisatie en meer ademruimte voor de burger creëren is nu de hoogste prioriteit is van de regering. De verwachte successen in de oliesector, maar ook in de agrarische sectoren en de herordeningen van de goud- en houtsectoren, zijn daarbij cruciaal. “We gaan weer groeien”, benadrukte Santokhi.