President Santokhi heeft tijdens zijn werkbezoek aan Nickerie op zaterdag 5 augustus 2023 het eindrapport ‘Bestrijding rattenplaag’ in ontvangst genomen.
Districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie, onder wiens leiding de commissie ‘Bestrijding rattenplaag’ valt, heeft persoonlijk een exemplaar van het rapport aan de president overhandigd op het hoofdkwartier van het commissariaat. Ze heeft ook een exemplaar overhandigd aan minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en parlementslid mw. Harriët Ramdien, die namens DNA-voorzitter Marinus Bee het verslag in ontvangst nam.
Volgens dc Gobardhan, ook commissievoorzitter, is het rapport bedoeld om verdere ondersteuning te bieden aan het beleid van de regering zodat er voortijdig ingespeeld kan worden wanneer dergelijke incidenten zich voordoen. “De rattenplaag is hiermee niet weg, het blijft, maar wij hebben het wel onder controle. Hiermee willen wij in de toekomst voorbereid zijn op een eventuele calamiteit”, benadrukt de dc.
De commissie heeft naar zeggen van de dc in de afgelopen tijd zeer goed werk verricht. Deze zal ook verder ondersteuning bieden aan het beleid dat verder ontwikkeld zal worden. De aanbevelingen die zijn gedaan moeten ertoe leiden dat de plaag ingeperkt blijft en dat er een dusdanig een plan is waarbij alle diensten voorbereid op kunnen zijn. Zij bedankte alle leden van de commissie en deskundigen die hebben bijgedragen aan het rapport.
President Santokhi zei dat alle aanbevelingen meegenomen zullen worden naar de regeringsraad, waar zij verder besproken en uitgewerkt worden. Hij is blij met het werk dat is uitgevoerd in Nickerie. Het rapport moet volgens hem bijdragen tot een draaiboek. “Als dit weer gebeurt, welke zijn dan de stappen die genomen moeten worden. Natuurlijk moeten we stappen voor zijn, maar dan moet eenieder weten wat te doen en welke preventieve maatregelen getroffen moeten worden”, verduidelijkt het staatshoofd. De commissie heeft dit duidelijk vervat in het rapport.
Het staatshoofd zegt dat de regering ook nagaat hoe boeren in de toekomst gecompenseerd kunnen worden die eventuele schade oplopen als gevolg van een plaag of gevolgen van klimaatverandering, zoals zware regen, droogte of overstromingen. “Dat is ook het beleid welke de regering moet meenemen, als er schade komt, hetzij van de natuur of van menselijk handelen, welke mechanisme moet er zijn om dit te compenseren”, legt de regeringsleider uit. Het wordt meegenomen naar de volgende regeringsraad, waar er een team zal worden aangewezen om alle aanbevelingen verder uit te werken en te komen tot concrete acties en het draaiboek.