De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) moet zich ontwikkelen tot een financieel zelfstandige zorginstelling. Dat benadrukte president Chandrikapersad Santokhi tijdens een presentatie van RGD-directeur Radjesh Radjkoemar op dinsdag 25 maart 2025.
Tijdens een bijeenkomst op het Kabinet van de President presenteerde Radjkoemar de recente ontwikkelingen binnen de RGD en gaf hij inzicht in het toekomstbeleid van de organisatie. De president onderstreepte het belang van minder afhankelijkheid van overheidssteun. “Het afbouwen van subsidies en het bevorderen van zelfvoorzienende zorgvoorzieningen zijn kernpunten van het regeringsbeleid”, aldus Santokhi.
De RGD, die onder het ministerie van Volksgezondheid valt en gefinancierd wordt via het ministerie van Financiën, speelt een centrale rol in de eerstelijnszorg in Suriname. Radjkoemar gaf aan dat het versterken van de financiële zelfstandigheid essentieel is voor de toekomst van de organisatie. Zo wordt ingezet op het maken van afspraken met verzekeraars en het verhogen van honoraria binnen de dienst.
Professionalisering van eerstelijnszorg
Door deze maatregelen kan de kwaliteit van de eerstelijnszorg, geleverd door artsen en verpleegkundigen, worden verhoogd. De directeur gaf verder aan dat professionalisering van de organisatie een speerpunt blijft. In dit kader werd ook het vergunningenbeleid voor artsenpraktijken besproken. Volgens Radjkoemar zorgt de aanwezigheid van particuliere artsen in dezelfde gebieden als RGD-poli’s voor ongewenste concurrentie, wat het functioneren van de RGD beïnvloedt. Een uitgebalanceerd beleid is volgens hem noodzakelijk om eerlijke concurrentieverhoudingen te waarborgen.
President Santokhi riep de RGD op om met concrete aanbevelingen te komen voor de exploitatie van zorg en aanpassingen in de basiszorgwetgeving. Daarbij moet de focus blijven op versterking van de eerstelijnszorg, waarin artsen en verpleegkundigen een sleutelrol vervullen. “De RGD zal deze aanbevelingen zeker meenemen en verder afstemmen met het bestuur”, verklaarde Radjkoemar.
Strenger beleid op doorverwijzingen
Ook het doorverwijsbeleid kwam aan bod tijdens het overleg. President Santokhi uitte zijn zorg over de toename van doorverwijzingen naar specialistische zorg, zoals MRI-scans. Volgens hem leidt dit tot onnodige kostenverhoging binnen het zorgsysteem. Hij pleitte voor meer diepgang in het medisch onderzoek voordat patiënten worden doorverwezen en kondigde aan dat er regelgeving moet komen om misbruik tegen te gaan. “Die regelgeving moet worden opgenomen in de basiszorgwet en helder worden vastgelegd”, aldus het staatshoofd.
Met deze koers hoopt de regering niet alleen de efficiëntie in de zorg te verhogen, maar ook de rol van de RGD als duurzame en toekomstbestendige zorgaanbieder te verstevigen.