Tijdens een interview in het programma The Talk op Radio Apintie, heeft president Chan Santokhi de stijgende wisselkoers als een tijdelijke situatie bestempeld, zonder structurele oorzaken binnen de economie. De president verwees naar twee factoren die mogelijk de koersstijging beïnvloeden, waaronder investeringen van Staatsolie, waarvoor dollars nodig zijn van geïnteresseerde partijen.
Santokhi gaf aan dat er in het verleden voldoende dollars beschikbaar waren, waardoor de afgesproken retentieregeling kon worden uitgevoerd. Deze regeling verplicht exporterende bedrijven een deel van hun deviezeninkomsten in dollars af te staan aan de staat Suriname. Nu er echter meer druk op de deviezenvoorraad staat, kan het naleven van deze regeling helpen om deze voorraad te versterken. De financiële en monetaire autoriteiten hebben de president verzekerd dat de wisselkoersstijging van tijdelijke aard is. Zij benadrukken dat er binnen het raamwerk van vraag en aanbod geen fundamentele redenen zijn die de sterke koersstijging zouden moeten veroorzaken. Toch wordt de situatie nauwlettend gevolgd om onverwachte marktontwikkelingen snel te signaleren.
President Santokhi sprak ook zijn zorgen uit over mogelijke speculaties die de markt verstoren. Hij riep de samenleving op tot kalmte en benadrukte dat speculatie een destabiliserende werking kan hebben op de wisselkoers. Naast de koersontwikkelingen besprak de president ook de recente Final Investment Decision (FID) van TotalEnergies en APA voor de exploitatie van olie in Blok 58. Hij benadrukte dat deze beslissing grote voordelen voor Suriname met zich meebrengt, niet alleen door de toename van staatsinkomsten, maar ook door kansen voor lokale bedrijven, mits ze voldoen aan internationale standaarden.
Tot slot lichtte president Santokhi de maatregelen toe die zijn regering heeft genomen om de staatsinkomsten te verhogen. Suriname heeft reeds hulp gevraagd van onder meer de Inter American Development Bank (IDB) om de Belastingdienst te versterken. Dankzij een strak monetair beleid ziet de toekomst van de Surinaamse economie er volgens Santokhi gunstig uit, en is het economisch herstel inmiddels ingezet.