President Jennifer Simons heeft bij haar aantreden als staatshoofd van Suriname een oproep gedaan tot nationale eenheid en brede samenwerking om het land op weg te helpen naar herstel en ontwikkeling.
Tijdens haar eerste toespraak als president, uitgesproken op woensdag 16 juli 2025 in De Nationale Assemblée, benadrukte Jennifer Simons de zwaarte van haar nieuwe taak en de historische betekenis van haar benoeming als eerste vrouwelijke president van Suriname. “Ik neem een taak op me waarvan ik weet dat die alles van me zal eisen wat ik te geven heb,” aldus Simons.
De president gaf aan zich bewust te zijn van de extra verwachtingen die op haar en de regering rusten. Ze sprak de hoop uit dat met inzet van álle Surinamers – in binnen- en buitenland – een koers kan worden uitgezet richting herstel, groei en structurele ontwikkeling. Ze prees de inzet van iedereen die heeft bijgedragen aan het moment van haar inauguratie, inclusief haar tegenstanders: “Door hen ben ik sterker geworden.”
Focus op herstel en economische diversificatie
President Simons schetste de uitdagingen waarmee Suriname kampt, waaronder economische achterstand, zwakke volksgezondheid en een kwetsbaar onderwijssysteem. Ze kondigde aan te willen investeren in sectoren als landbouw en toerisme om de afhankelijkheid van mijnbouw (zoals goud en olie) te verkleinen en de economie weerbaar te maken. “We zullen door op nieuwe manieren te werken moeten laten zien dat we wel in staat zijn om onze economische basis te verbreden.”
Hoewel Suriname volgens Simons voor grote opgaven staat, ziet ze ook kansen. Ze verwees naar de opkomende olie- en gasindustrie als een mogelijkheid voor nationale vooruitgang, mits de opbrengsten eerlijk worden verdeeld. “De aantredende regering heeft de taak om ervoor te zorgen dat in Suriname de winsten uit de olie- en gassector de levensstandaard van alle Surinamers verbeteren.”
Investeren in mensen en welzijn
Naast economische maatregelen legde Simons nadruk op sociale rechtvaardigheid en menselijke ontwikkeling. Investeringen in jongeren, armoedebestrijding en een toegankelijke gezondheidszorg zijn volgens haar essentieel voor duurzame vooruitgang. Tegelijkertijd benadrukte ze dat geld alleen niet zaligmakend is: “Voor welzijn en geluk en voor het bouwen aan een gezonde economie zijn mensen nodig. De economie is werk van mensen voor mensen.”
Ze kondigde aan dat de regering nog dit jaar zal beginnen met verdere decentralisatie van het bestuur en de inrichting van programma’s en instituten die ontwikkeling op lokaal niveau mogelijk moeten maken.
Eenheid als fundament
Simons sloot haar toespraak af met een krachtige oproep tot nationale eenheid, waarin ze verwees naar de gezamenlijke geschiedenis van het Surinaamse volk. Ze citeerde de dichters Dobru en Shrinivasi om haar boodschap kracht bij te zetten: dat Suriname alleen als natie kan groeien wanneer haar mensen – ongeacht afkomst of taal – elkaar blijven zien als broeders en zusters. “Geluk in Suriname wordt door ons allemaal gemaakt. Samen,” besloot president Simons.