Er zal een intensiever en agressiever beleid gevoerd worden in het kader van de overstroomde gebieden in het Brokopondo- gebied. De zone is officieel door het staatshoofd verklaard tot rampgebied. De president sprak vandaag tijdens een regeringspersconferentie.
Het staatshoofd zei dat er ook internationaal hulp zal worden ingezet om de gemeenschap te helpen. Er komen bijvoorbeeld hubs waar de mensen in de gebieden terecht kunnen voor hulp. De tegemoetkoming van de autoriteiten zal verschillen meent Santokhi. Hij is van mening dat er vooral geen achterstanden moeten ontstaan in het onderwijsproces en wil dat de gezondheidszorg gegarandeerd blijft.
Wereldwijd gevolgd
De president stelt dat de veldhospitalen welke vorig jaar aan Suriname geschonken zijn door het Amerikaanse leger ingezet zullen worden als mobiele hospitalen in de getroffen gebieden. Santokhi zegt verder dat er in de afgelopen tijd ook met een aantal deskundigen is gesproken om te weten hoe het probleem aan te pakken. De status van rampgebied is eentje welke wereldwijd gevolgd wordt. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is volgens het staatshoofd ook in contact geweest met een aantal internationale organisaties. “Iedereen vraagt of het gebied al tot rampgebied is verklaard of de noodtoestand is uitgeroepen om die hulp te bieden want zij moeten hun hulp ook rechtvaardigen.”
Wat betreft de hulpverlening meldt het staatshoofd dat Suriname niet alle nodige equipement heeft om de nodige zaken naar het gebied te transporteren. Het is dan zo dat er ook gekeken wordt naar hulp van buiten. De status van het NCCR is versterkt naar een crisisteam. Zo hebben enkele ministeries een crisisteam ingesteld. Er is daarnaast ook opdracht gegeven om zwaar te mobiliseren bij de politie, het leger en andere eenheden. De bedoeling is ook dat overheidsdiensten, welke hulp moeten garanderen aan de getroffen gemeenschappen, op de rivier te zien zijn .