De presidentiële werkgroep ‘Wijken in Ontwikkeling’ heeft een reeks van zes vakantieschoolactiviteiten georganiseerd voor de kinderen in Devisbuiten, ook wel bekend als Texas. Dit is onderdeel van het Kenki Denki-project, waarbij de focus ligt op het promoten van zelfredzaamheid in kwetsbare buurten.
Deze middagen stonden in het teken van plezier en educatie, en dienden als platform om de jeugd bewust te maken van belangrijke maatschappelijke thema’s. Op 27 september vond de afsluiting van de activiteiten plaats, waarbij de jeugdpolitie een informatieve sessie gaf over de gevaren van drugs, het bezit van gevaarlijke voorwerpen, seksueel misbruik, pornografie en vechtpartijen.
De zorgen over de toenemende criminaliteit onder de jeugd zijn groot, volgens Judith Wijngaarde, secretaris van de werkgroep. “Als presidentiële werkgroep ‘Wijken in Ontwikkeling’ voelen we de dringende noodzaak om actie te ondernemen in gebieden waar problemen zich manifesteren. Devisbuiten is daar een duidelijk voorbeeld van”, aldus Wijngaarde. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door het buurtnetwerk dat is opgezet in samenwerking met Biswajeet Madho, die zich al twee jaar vrijwillig inzet voor de buurt.
Afgelopen maandag organiseerde de werkgroep een informatiedag over de gevaren van drugs in samenwerking met lokale kerkgemeenschappen. “Dit vormde een belangrijke stap binnen het integrale programma Kenki Denki, dat gericht is op het verbeteren van de leefomstandigheden in kwetsbare buurten”, laat Wijngaarde weten. De problemen in deze gemeenschappen zijn veelzijdig; veel bewoners leven op geoccupeerde percelen, wat de situatie verder bemoeilijkt. Daarnaast zijn de ontwatering en de toegankelijkheid voor vuilniswagens grote uitdagingen.
Madho, buurtbewoner en trekker van projecten in Devisbuiten, verwoordt het als volgt: “De jeugd in Devisbuiten heeft begeleiding nodig. Het merendeel van de bewoners leeft onder de armoedegrens, vooral alleenstaande moeders, en er is te weinig recreatie voor de jeugd. Dit maakt hen kwetsbaar voor criminaliteit.”
Om de zelfredzaamheid van de bewoners te bevorderen, is in samenwerking met het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken een knip- en naaicursus opgezet voor de vrouwen in de buurt. “Daarnaast voeren we huis-aan-huis gesprekken om bewoners te ondersteunen en hen handvatten te bieden om hun talenten optimaal te benutten en passiviteit te doorbreken. We stimuleren hen om eigen bedrijven op te zetten en hun leven weer op de rails te krijgen” deelt Wijngaarde. Volgens de heer Madho is het echter teleurstellend dat essentiële onderdelen van ministeries niet goed meewerken of niet de gewenste reactie geven op de noodkreet. “Ondanks hun gebrek aan respons geven wij niet op. Wij blijven ons inzetten voor de mensen in deze gemeenschap en voelen ons betrokken bij hun leed.”