In Europa zijn de aardgas- en olieprijzen verder omhoog geschoten. De oorzaak hiervan zijn de sancties die tegen Rusland zijn genomen vanwege de oorlog tegen Oekraïne. Daarnaast zullen de consumenten de gevolgen van de stijgingen merken, door het duurder worden van benzine en diesel.
De prijs voor een vat olie is maandag met ruim 5 procent omhoog geschoten wat de prijs op 103 Amerikaanse dollar per vat brengt. Bij de invasie van Oekraïne op donderdag 24 februari, gingen de olieprijzen ook al sterk omhoog. Voor het eerst sinds 2014 noteerde de wereldmarkt meer dan 100 Amerikaanse dollars per vat. Later zakten de prijzen weer wat weg, maar stegen op maandag weer de lucht in. Voor vele automobilisten in Nederland is de onrust van de olieprijzen niet goed, merkt nieuwssite Nu.nl in hun berichtgeving. De olieprijs kwam voor het eerst boven de 2,20 Euro per liter en is de gemiddelde adviesprijs al verder opgelopen naar 2,23 Euro, het hoogste punt ooit. Ook de dieselprijzen staan op recordhoogte.
OPEC landen
Binnen de OPEC waar Rusland ook onder valt, zal er deze week worden vergaderd over de hoogte van hun productie. Momenteel zijn de landen bezig de productie elke maand geleidelijk te verhogen. Nu is de vraag wat voor impact het conflict in Oekraïne zal hebben voor de olieproducerende landen en hun eerder gemaakte afspraken.
Gasprijzen schoten maandag ook de lucht in en is op de Nederlandse markt met 36 procent gestegen tot bijna 127 Euro, daarna zakte de prijs weer fors naar iets meer dan 108 Euro. Vele westerse landen hebben de afgelopen dagen nieuwe sancties opgelegd tegen Rusland, die ervoor kunnen zorgen dat de economie in Rusland financieel verder geïsoleerd raakt. De voorheen mildere sancties konden de Russische president Vladimir Poetin er niet van overtuigen om zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne.
Sancties Rusland
Een van de sancties is het uitsluiten van verschillende Russische banken van het internationale betalingssysteem SWIFT, dit is een boodschappen systeem tussen banken wereldwijd die vooral gebruikt wordt voor internationale overmakingen. Door deze sanctie kunnen de olie leveringen van Rusland worden geraakt, omdat de betalingen voor die olie via Russische banken niet meer mogelijk zijn. De kans dat er nog meer sancties zullen komen is groot, deze zullen de energiesector harder raken. Rusland is Europa’s grootste gasleverancier die ongeveer een derde van het gas dat wordt verbruikt levert via Oekraïense pijpleidingen. Zeker 20 procent van het gas dat Nederland gebruikt komt uit Rusland