Tijdens de registratie van A20 bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) onderstreepte Gerold Sewcharan, voorzitter van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), zijn onvoorwaardelijke toewijding aan Suriname. “Ik hou van Suriname, ik ga dood voor Suriname”, zei hij stellig. Hij benadrukte dat hij niet uit financieel gewin aan politiek doet. “Mi abi mi moni kba, ik doe dit niet voor geld”, aldus Sewcharan.
De partijen DOE en PRO hebben zich aangesloten bij A20 en zullen gezamenlijk de verkiezingen ingaan. De registratie bij CHS, op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken Suriname (KKF), werd omlijst met muziek en culturele optredens. De voorzitters van A20, DOE en PRO zijn overtuigd dat hun samenwerking de verandering kan brengen waar de samenleving om vraagt. “Unu man du en, unu abi a ede, mi sabi taki unu abi a koni”, stelde Sewcharan.
Hij riep de samenleving op om hen de zetels te geven die nodig zijn om daadwerkelijk beleid te kunnen voeren. Volgens hem heeft de politiek in de afgelopen vijftig jaar niet de gewenste vooruitgang gerealiseerd. Met zijn ervaring als advocaat begrijpt hij hoe het politieke systeem werkt en waar de zwakke plekken liggen. “Mi sabi pe sani e go fout”, zei hij, verwijzend naar misbruik binnen de politiek en de besteding van publieke middelen.
DOE-voorzitter Steven Alfaisi benadrukte de noodzaak van verandering. “We zijn hier om een ander model te introduceren in Suriname. We zijn moe.” Hij verzekerde dat de partijen niet voor eigen gewin opereren, maar in het belang van het land. Volgens hem heeft de Surinaamse kiezer al een keuze gemaakt over wie hij als leider wil, en wie dat nog niet heeft gedaan, zal dat spoedig doen. A20 voorzitter Steven Reyme, stelde dat samenwerken de enige manier is om echte verandering te realiseren.
“Alleen kun je niets, samen kun je veel meer bereiken”, merkte hij op. Hij wees op de groeiende roep vanuit de samenleving om gedeeld leiderschap en gaf aan dat hun politieke beweging zich stap voor stap ontwikkelt. Hoewel er speculaties zijn over het aantal zetels dat A20 en haar partners zullen behalen, waarschuwde hij dat men hen niet moet onderschatten. “Misschien worden wij wel de verrassing”, aldus Reyme.
Reyme onderstreepte het belang van hard werken en directe communicatie met de burgers. “Zetels yu no e kisi gratis.” Volgens hem moeten politici zichtbaar zijn en oprecht overkomen, zodat kiezers vertrouwen in hen krijgen. “Als je wilt dat de mensen op je stemmen, moeten de mensen je zien”. Politieke leiders moeten volgens hem niet alleen beloftes doen, maar ook daadwerkelijk waarmaken wat ze zeggen.
“We zijn moe van het luisteren naar beloftes die niet eerlijk zijn”, vervolgde Reyme. Hij hekelde politici die na de verkiezingen hun woorden intrekken door te beweren dat ze slechts ‘podiumtaal’ spraken. “Wat je nu zegt, moet ook na de verkiezingen gelden.” Hij gaf aan dat geloofwaardigheid en betrouwbaarheid essentieel zijn in de politiek.