De milieuactivist Erlan Sleur is zelf de Surinamerivier opgevaren om te zien als het waar is dat er op diverse plekken in de Surinamerivier olievlekken waren geconstateerd.
Nadat hij zijn eigen onderzoek deed, kwam hij tot de conclusie dat Staatsolie verantwoordelijk is voor de olievlekken die vorige week werden ontdekt in de rivier. “Staatsolie is honderd procent verantwoordelijk hiervoor, de olie komt van hun raffinaderij”, zei Sleur, voorzitter van Probios, dinsdag tijdens een persconferentie.
Nadat de vlekken werden ontdekt zijn er onder toezicht van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) monsters genomen om die te onderzoeken. Het hoofddoel was om te achterhalen wie de verantwoordelijke was. Ondanks het onderzoek, vindt Sleur dat er geen transparantie is in deze kwestie.
Volgens hem is het volk niet in voldoende mate geïnformeerd over de olievlekken en is er door de autoriteiten niet aangegeven wie hierachter zit. “We moeten de verantwoordelijke ter verantwoording roepen. Staatsolie gaat in zee met alle multinationals. We zien al wat er hier gebeurd. Je kan je voorstellen, als dit op zee zou gebeuren, zouden we het nooit weten. Hier kan ik even naartoe varen, maar wie gaat op zee varen als er daar een lekkage is”.
Sleur vindt dat de zaak kritisch bekeken moet worden. Hij vraagt zich af hoe het volk moet weten als de multinationals en Staatsolie eerlijk zijn. De milieuactivist zegt dat de olievlekken in de Surinamerivier geen “klein ding” is. Volgens hem had de situatie veel erger kunnen zijn. “Hoe weten wij als Staatsolie eerlijk is, als we ze met ‘dit klein ding’ niet kunnen vertrouwen, dan is er een ernstig probleem. Voor mij is het duidelijk dat men koste wat het kost, de burger voor de gek wilt houden”.
De milieuactivist legt uit dat de aardolie die vanuit de raffinaderij in het water terechtkomt tegen de mangrovebomen gaat plakken. Hij wijst erop dat dit als gevolg heeft dat de mangrove bomen zullen uitsterven. Dit is een kwalijke zaak , want de mangrovebossen zijn belangrijk voor de kustbescherming. “Die planten gaan als een spons werken naar die olie toe. Dus zodra de olie tegen die planten aankomt, begint het tegen de planten aan te plakken”.
Hij wijst erop dat zowel de mangroveplanten als de olie organisch zijn, wat wil zeggen dat ze elkaar aantrekken. Echter wijst hij erop dat het water de olie wel kan afstoten. Sleur legt uit dat het heel belangrijk is dat er geen vervuiling plaatsvindt op de Surinaamse wateren. “We hebben heel belangrijke mangrove die onze kust en oevers beschermen”.
Jerry Slijngaard, directeur van NCCR zegt dat er in samenwerking met deskundigen een opruimingstraject van start zal gaan. Voor nu is de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie, zodat er verdere stappen getroffen kunnen worden. Staatsolie wilde vooralsnog niet reageren op de aantijging. Volgens Nawien Debipersad manager Corporate HSE & Communication is de gespilde olie niet van het bedrijf afkomstig. Hij meent dat Staatsolie integendeel heeft meegewerkt met het NCCR dat onderzoek doet naar de oorzaak van de olievlek. Vooralsnog zal Staatsolie zich laten informeren over de aantijgingen aan hun adres.