De actievoerenden die sinds maandag de straat zijn opgegaan, hopen dat voor aanvang van de Raad van Ministers, de ministers het volk zullen toespreken. Daarom zullen zij vandaag om 10.00 ook aanwezig zijn. “Wij verwachten de ministers het volk te woord zullen staan. Zij zitten daar dankzij de Surinamers en worden betaald uit de belastinggelden”, zeggen de trekkers van de actie in een communiqué.
Maandag avond hebben zij concreet zeven eisen gesteld die zij graag ingewilligd zien van de regering binnen 48 uur. Volgens hen zijn er momenteel twee maatregelen funest voor de samenleving. “Dat zijn de oneigenlijke verhogingen van het EBS-tarief. Door experts is dit uitgerekend en is gebleken dat Staatsolie veel te veel vraagt voor geleverde stroom, wat vervolgens wordt afgewenteld op het volk.”
Een andere maatregel die zij ook aangepakt willen zien zijn de verhoogde benzineprijzen. De actiegroep zegt dat door de verhoogde benzineprijzen mensen hun auto moeten laten staan, maar niet echt gebruik kunnen maken van openbaarvervoer omdat deze “Na twee jaar nog geen enkele richting verbetering doormaakt.” De groep verwijt de regering van een niet helder benzinebeleid en voorspeld dat er grote problemen zullen ontstaan “zoals de nu al geconstateerde lange rijen bij bepaalde pompen.” Zij vragen zich ook af waarom de maatregelen tegen benzinesmokkel nog uitblijven.
In hun schrijven vragen zij ook medewerking van het bedrijfsleven om te ondersteunen door hun werknemers de gelegenheid te bieden om te protesteren, “want ook u voelt het zeker. Veel arbeidsplaatsen zijn al verloren gegaan. Hoeveel moeten er nog volgen?” stellen zij de vraag.
De groep geeft verder aan dat zij de straat op zijn gegaan simpel weg omdat het volk pinaart en maken duidelijk dat zij niet uit zijn op wanorde, “Maar maken wel gebruik van ons democratisch recht om onze mening te uiten.” Van de actiegroep wordt goed en transparant bestuur geëist en zijn niet tevreden met de maatregelen die genomen worden om gaten in de begroting te dichten. “De regering is niet transparant daarover en solt constant met het volk”, geven zij duidelijk aan.
De president heeft gisteravond in de Nationale Assemblee aangegeven dat zaken op orde worden gesteld, echter is dit voor de actievoerende niet concreet omdat er geen termijnen zijn verbonden aan de toezeggingen van de president. “Zolang wij geen concreet handelingen zien, gaan wij door”, is er duidelijk aangegeven in hun schrijven. Verder zeggen zij ook dat zij vanaf donderdag op straat zullen slapen om kracht bij te zetten voor hun gestelde eisen en verwachten dan ook onmiddellijke actie van de regering.