De Progressief-Verheffende Partij (PVP) is de enige partij die door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) is afgewezen voor deelname aan de verkiezingen. Van de vijftien partijen is er slechts één uitgesloten, bevestigde Wendy Jap-A-Joe, ondervoorzitter van het CHS, vrijdag aan de media.
Roy Bhikharie, voorzitter van de PVP, heeft aangekondigd dat zijn partij bezwaar zal aantekenen. Dit bezwaar moet worden voorgelegd aan de president, die vervolgens beslist of de partij alsnog mag deelnemen aan de verkiezingen. Bhikharie vindt deze gang van zaken echter onjuist. “Het is belachelijk, want hoe kun je in beroep gaan bij een belanghebbende die zelf partij is? Dit is een duidelijk geval van belangenverstrengeling.”
Politieke partijen kregen van 19 tot en met 24 februari de gelegenheid om alle vereiste documenten in te dienen, zoals voorgeschreven door de wet, om officieel deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Daarna kreeg het publiek de mogelijkheid om de ingediende stukken in te zien. Op basis van deze documenten neemt het CHS vervolgens een besluit over de toelating van politieke partijen tot de verkiezingen.
Het CHS heeft aangegeven dat de PVP is afgewezen omdat haar machtiging niet in orde was. De twee vertegenwoordigers die namens de partij de stukken mochten indienen, moesten een machtiging overleggen die door de bestuursleden was ondertekend. Van de vijf bestuursleden hadden slechts vier hun handtekening gezet. De PVP, die op de laatste dag van de indieningsperiode langskwam om de documenten in te leveren, had slechts enkele uren om de vijfde handtekening te verkrijgen. Dit bleek niet haalbaar, omdat het betreffende bestuurslid niet in de stad aanwezig was.
Bhikharie stelt echter dat de meerderheid van het bestuur de machtiging heeft ondertekend en dat dit volgens de statuten voldoende zou moeten zijn. “In onze statuten staat dat het bestuur in rechte de PVP vertegenwoordigt en niet het voltallige bestuur. Dus de meerderheid zou voldoende moeten zijn,” aldus de PVP-voorzitter.
In totaal zullen veertien politieke partijen deelnemen aan de verkiezingen. Vorig jaar deden er zeventien partijen mee. Indien de president alsnog toestemming verleent aan de PVP na de indiening van hun bezwaar, zal het totaal op vijftien politieke partijen uitkomen.