Dat de regering en het IMF een staff level agreement hebben bereikt is goed nieuws, maar het is nog niet het eindpunt. Dat zegt de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, tijdens een spoedpersconferentie donderdag 18 mei 2023.
Tijdens deze persconferentie heeft de financiën minister de samenleving duidelijk gemaakt dat Suriname weer gaat moeten oppakken, na lang stilgezeten te hebben met het IMF-programma. “Het bereiken van een staff level agreement is een belangrijke stap, maar nog niet het eindpunt”, houdt Raghoebarsing de samenleving voor. Wat nu volgt, is de goedkeuring op board level.
Als de board van IMF ook haar goedkeuring heeft gegeven dan komt er een officiële ondertekening en kort daarna worden de financiële middelen beschikbaar gesteld. “De goedkeuring van de board zal rond 14 juni bekend gemaakt worden”, zegt Raghoebarsing en zal ons land officieel haar tweede tranche in ontvangst nemen. Suriname zal USD 53 miljoen ontvangen van het IMF, dit zou volgens het ‘normaal’ uitgestippeld programma de vijfde tranche moeten zijn. Suriname heeft door het niet behalen van de gestelde prioriteiten de tweede, derde en vierde tranche moeten missen.
Het bereiken van de staff level agreement is volgens Raghoebarsing belangrijk als voorwaarde om te tekenen met zogenaamde ‘Oppenheimer’ bondholders, waar ons land onlangs een akkoord mee heeft bereikt voor het herschikken van de commerciële schulden. Echter, om het verlies te verzachten, heeft Suriname een deel van de royalty’s uit Block 58 toegewezen naar de bondholders.
Maximaal 2 procent van de olie-inkomsten uit deze blok gaan naar de bondholders. Behalve de bondholders is het bereiken van deze agreement met IMF ook van belang van de crediteuren van status van Suriname internationaal. “Suriname zal van Junk status af zijn en zullen wij niet meer worden bestempeld als ‘wanbetaler’. Onze reputatie als land zal verbeterd worden”, zegt Raghoebarsing.
Er zijn een tal van prioriteiten afgestemd met het IMF. Het wijzigen van de basisproducten voor BTW-vrijstelling is een van de zaken die aangepakt moeten worden om zo misgelopen inkomsten binnen te halen. Want zegt de Financiën minister je kunt niet verdienen en maar uitgeven.
De verdien posten van de regering in deze zitten voornamelijk bij de douane, belastingen en niet belastingmiddelen. “We hebben heel veel werk verzet uit de inkomsten van de directe belastingmiddelen. Er wordt 60 procent van de inkomsten binnen halen, maar we moeten 100 procent halen. We moeten een inhaalslag maken, als we dat niet halen kunnen we vastlopen”, zegt Raghoebarsing.
Met het terugbrengen van de basisproducten die het nultarief of vrijstelling genieten hoort ook de nodige controle van de belastingen en douane. Raghoebarsing onderkent dat de instanties die de controle moeten uitvoeren verzwakt zijn. Hij geeft aan dat er versterking in zal komen.
Momenteel is men gestart om te werken aan het verzelfstandigen van de belastingdienst, zodat zij beter haar werk kan doen en de staat haar inkomsten kan vergroten door de gelden binnen te halen waar het gehaald moet worden.
Een andere prioriteit is het terugbrengen van subsidies die door de staat worden betaald. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen heeft eerder op de dag bekend gemaakt dat er per 1 juni nieuwe energietarieven zullen komen. De staat betaald alleen aan subsidie voor elektriciteit ongeveer SRD 3.2 miljard per jaar. “Dit is een fors bedrag en moet dus teruggebracht worden”, zegt Raghoebarsing. Momenteel geniet iedereen ongeacht rijk of arm een subsidie van SRD 260,-.
Deze zal worden afgebouwd in stappen en komt er elke keer SRD 40,- af van het gesubsidieerd bedrag. “De sociaal zwakkeren worden gecompenseerd en is deze compensatie opgenomen in de SRD 1800,- die zij uitgekeerd zullen krijgen als ze voldoen aan de eisen”, zegt Raghoebarsing. Voor de grote bedrijven worden de subsidies in een keer afgebouwd. Met het afbouwen van de subsidie zal de staat ongeveer SRD 700 miljoen besparen.