De regering kan niet langer meer blijven subsidiëren. Voor brandstof geeft de staat SRD 350 miljoen per maand uit. Echter moet dit volgens de minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, teruggebracht worden omdat deze kosten drukken op de staatsbegroting.
“Ons staatsapparaat kan dit niet trekken. Het moest aangepast worden”, zegt Raghoebarsing. Het afbouwen van de brandstofsubsidie zal in twee fasen gebeuren. Met de verhoging die per vandaag is gegaan is de eerste aanzet gegeven en wordt er een verhoging van SRD5,- nu doorgevoerd. Volgende maand zal de tweede fase ingaan. De minister heeft enig begrip dat dit een moeilijke maatregel is voor de samenleving en de paniek die het afgelopen weekend is ontstaan. Sinds vrijdagavond is er een rush bij de verschillende pompstations. De pomphouders hebben aangegeven dat de rush op de pompstations juist onnodig is.
Raghoebarsing geeft aan dat er reeds overleg is geweest met de leveranciers zoals SOL. Echter, was SOL niet helemaal blij met de toen besproken maatregelen. “Wat voor SOL belangrijk was, was wat er precies gaat gebeuren en hoe de schulden afbetaald zullen worden. We hebben dus vandaag weer een overleg om te kijken als we kunnen komen tot een besluit”, zegt de financiën minister. Hij benadrukt dat de relatie tussen de oliemaatschappijen en pompstations heel goed is en dat er goed overleg is tussen hen en de overheid. Al voor bekend was dat SOL geen olie zou kunnen leveren in het weekend, is overleg geweest met de andere bedrijven die olie leveren. “Deze hebben aangegeven garant te staan. Alleen is de rush naar de pompstations niet nodig. We kunnen gewoon normaal tanken, dus geen reden voor paniek”, benadrukt Raghoebarsing.
Met het verminderen van uitgaven op brandstofsubsidie, zal de overheid ‘extra’ inkomsten hebben die anders gealloceerd zullen worden. Er zijn volgens de minister van Financiën dringende uitgaven die gedaan moeten worden. Als voorbeeld haalt de minister de cardiologie afdeling aan van het Academisch Ziekenhuis die SRD 20 miljoen nodig heeft per jaar om tenminste 160 personen goede zorg te kunnen verlenen. “Ook onderwijs heeft SRD 108 miljoen nodig om nieuwe lokalen te bouwen”, zegt Raghoebarsing.