Het gevolg dat verschillende politieposten zonder brandstof zitten, ligt volgens de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing dat de regering het geld dat bestemd was voor beleid geschoven heeft voor het uitbetalen van de koopkrachtversterking. “Ja, we waren wel bewust van de keuze en dat we complicaties zouden hebben, maar dat is het gevolg”, zegt Raghoebarsing tijdens een regeringspersconferentie.
Als alles goed zit moet het betalen van de brandstofschuld van de politie vanmiddag zijn opgelost, geeft Raghoebarsing mee. De minister geeft aan een groot deel van de begroting van ministeries voor het betalen van salarissen zijn. “Ik heb zelfs een minister gehad die aangeeft dat 96 procent van zijn begroting alleen bestemd is voor het uitbetalen van salarissen.” Als het aan de minister van Financiën ligt moet de regering snel hiervan af.
Hij heeft enig begrip voor het feit dat de ambtenaren goed betaald moeten worden en dat salariscorrecties zo snel als mogelijk doorgevoerd moeten worden. “Maar daar is de spanning voor deze regering en daar moeten we aanpakken.” Voor de komende periode zal zijn ministerie vooral focussen op het verhogen van de inkomsten voor de regering en dat de gelden zo snel als mogelijk geïnd moeten worden. Dit is ook een van de prioriteiten binnen de regering. Tijdens de jaarrede van de president is aangegeven dat de regering meer moeite zal maken om gelden te innen bij de kleinschalige goudsector en bij de douane.
Volgens Raghoebarsing is er in 2020 een schatting van SRD 180 miljoen die wij per maand mislopen bij de douane en bij de kleinschalige goudsector zou de regering SRD 100 miljoen per maand kunnen binnenhalen aan belastingen. Op de vraag waarom de regering er nu pas werk van maakt is niet duidelijk op ingegaan. Er is reeds een Staatsbesluit daarover uitgegeven en dit Staatsbesluit moet meegenomen worden tijdens de presentatie van de staatsbegroting. Dan pas kan uitvoering worden gegeven aan het staatsbesluit, houdt de regering voor.
De minister van Financiën zegt dat zijn ministerie druk bezig is met het versterken van de belastinginstituten om mensen aan te trekken voor het binnenhalen van de gelden. Er is een wervingsproces uitgezet geeft Raghoebarsing mee. “We kijken ook naar externe krachten die wij kunnen gebruiken om het betalingsproces te versnellen. Ook mogelijkheden om de gelden digitaal te innen wordt bekeken.” Als alles goed zit zal de minister later op de dag een onderhoud hebben op zijn ministerie om de inkomstenverhogende maatregelen goed uit te voeren.