Er zou volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerkingen, Albert Ramdin geen druk worden gelegd op Suriname door het buitenland als het gaat om uitvoering van het vonnis in het 8 decemberstrafproces.
“Er wordt door geen enkele internationale instantie druk uitgeoefend op Suriname. Juridisch niet en politiek niet, wat wel verwacht wordt bij een vonnis die uitgevoerd moet worden”, zegt Ramdin. Hij zegt dat de regering in deze fase nog niet betrokken is, wanneer het zover is zal de regering in beeld komen.
Ramdin is van mening dat processen eerst afgerond moeten worden. Hij vindt het niet vreemd dat er internationale belangstelling is geweest voor deze case. “Die was er altijd al geweest, vooral omdat een prominente politicus en voormalige president berecht wordt.” Suriname heeft inderdaad complimenten gehad van internationale instanties hoe het rechtssysteem wordt gehandhaafd, waaronder de International Commission of Jurist (ICJ) en de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.
De ICJ had vertegenwoordiger Reed Brody naar Suriname gestuurd. Hij heeft op 20 december de uitspraak van het vonnis in het 8 decemberstrafproces aangehoord. Brody sprak toen zijn bewondering uit voor de rechterlijke macht in Suriname en gedurfde moed die werd getoond. In een gesprek met Key News zei Brody dat de ambtsdragers binnen de rechterlijke macht met trots hun beroep uitdragen en dat was voor hem duidelijk te merken. Brody gaf toen ook aan dat de ICJ met belangstelling blijft volgen hoe Suriname het vonnis zal uitvoeren.
“Men volgt wat gaat gebeuren. Wat men in het inter-Amerikaans systeem niet wil is dat er straffeloosheid is op fundamentele schending van mensen rechten”, merkt Ramdin op. In het geval van de 8 december moorden is er volgens Ramdin duidelijk sprake van schending van de mensenrechten. Als er sprake van straffeloosheid zou zijn, verwacht de Bibis-topman wel een reactie van internationale instanties naar Suriname toe. Een van de reacties kan volgens Ramdin juridisch zijn, vanuit de Verenigde Naties.
Ramdin is zich er van bewust wat de gevolgen kunnen zijn voor Suriname als er werkelijk sprake zou zijn van straffeloosheid. Suriname is onderdeel van de wereld en er wordt ook gelet op wat ons land doet. Naast het feit dat de ogen van de internationale gemeenschap gericht zijn op Suriname, is ons land ook een democratie, geeft Ramdin aan. “Binnen zo een democratie heb je de plicht om de rechten van iedereen, ook van veroordeelden, in de gaten te houden en te beschermen. Wij moeten er als land dan ook heel zuiver mee omgaan en er geen politiek mee bedrijven”, merkt de Bibis-topman op. “Ik weet dat de neiging er wel is, maar het gaat om het principe dat ten grondslag ligt van een rechtstaat die niet in het geding mag komen, dat willen we niet hebben.”
Dat de aanvraag voor opschorten van het uitvoeren van het vonnis is gedaan, zal zeker ook gevolgd worden door de internationale organisaties. Ramdin zegt dat het aanvragen voor opschorten een recht is. “Maar voor de rest moeten we even afwachten. We wachten af wat het Openbaar Ministerie zal doen en de regering zal geïnformeerd worden hoe zij kan ondersteunen.”