President Chan Santokhi staat op het punt om handen te schudden met de Chinese president Xi Jinping. Hij vertrok dinsdag via Nederland naar de Aziatische grootmacht. Het staatshoofd zal van 9 tot 20 april in het buitenland verblijven.
Hij gaat voor een 6-daags staatsbezoek naar China. Vanwege de enorme reistijden duurt de missie langer dan zes dagen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft in gesprek met de media aangegeven dat er onterecht kritiek is op het bezoek van Santokhi aan Beijing. Er is vooral misnoegen geuit over de omvang van de delegatie.
Tijdens de meest recente regeringspersconferentie op woensdag 3 april benadrukte Ramdin dat Santokhi met een kleine delegatie zal reizen. Eerder kondigde de regering aan te bezuinigen op dienstreizen voor regeringsfunctionarissen en ambtenaren. Echter reizen er 24 mensen in het kielzog van het Surinaams staatshoofd.
“We hebben ruim negen projecten, met uitzondering van de schenkingsmiddelen die door de Chinese overheid in samenwerking met bedrijven ondersteund zullen worden”, aldus de BIBIS-minister. Hij spreekt zijn ongenoegen uit over de kritieken, terwijl Santokhi naar China gaat om “de Surinaamse belangen te vertegenwoordigen”. “Men gaat altijd iets zoeken dat niet goed is.”
Ramdin geeft aan dat Santokhi het buitenlands beleid precies uitvoert zoals het goed is en in het belang van Suriname en het volk. “Ik vraag me af waarom ze toen niet hebben geklaagd toen de delegaties vele malen groter waren.” Hiermee verwijst hij naar de regering Bouterse.
De thans veroordeelde en voortvluchtige Desi Bouterse bracht in 2019 ook een staatsbezoek aan China. Hij werd toen met veel fanfare verwelkomd in het land. De oud-president charterde een vliegtuig van de Turkse luchtvaartmaatschappij Atlas Global met een tussenstop in Kenia. Suriname zit mede door de vorige regering in de greep van Chinese schulden. Het is de regering Santokhi na tientallen maanden onderhandelen nog niet gelukt om een schuldherschikking te forceren in diplomatieke gesprekken.